Jump to content

Egy fajsúlyos szó, ami mindent megváltoztathat: Szeretlek!

2018. 12. 03. 19:00

Szeretni és szeretve lenni, ez a legfőbb vágyunk. Lehet bármekkora anyagi biztonságban az ember, ha nem veszik körül olyanok, akik igazán és önmagáért szeretik és nemcsak a pénz miatt. A szeretet létszükségletünk.

A szeretetnek természetesen több fajtája létezik. Lényegében mindenkit máshogy szeretünk. Mind fokozatában, mind minőségében máshogy szeretjük szüleinket, gyermekeinket, és persze a szerelem is más érzés.

Egy párkapcsolat találkozásokkal kezdődik. Hamar kiderülhet, hogy a párok egy hullámhosszon vannak-e vagy sem. Amikor a randevú úgy sikerül, hogy mindkét félben az az érzés merül fel, mintha már régóta ismernék egymást, jó érzéssel tölti el őket a másik közelsége, sőt, amikor nincsenek együtt, hiányérzetük van, akkor egyértelművé válik a folytatás. Egy párkapcsolat küszöbén találják magukat. Annak ellenére, hogy már egy ideje kapcsolatban vannak az emberek, lehet, hogy a „SZERETLEK!” szó kimondása még várat magára. Ennek lehet oka az is, hogy nem szeretnék a felek a súlyos tartalmú szó kimondását elhamarkodni. Mindenki égethette már meg magát a szerelemben, és talán már kicsit óvatosabban kezelik ezeket a szavakat. Az „sz” betűs szó kimondásától sokan azért tartanak, mert az nemcsak azt jelenti, hogy kiadják érzelmeiket valakinek, hanem elköteleződést is takar. A szó kimondása ugyanis felelősséget von maga után.

Ki ne szeretné hallani, hogy szeretik?! Pláne egy alakuló kapcsolatban. Ám, ha a kapcsolat még az elején jár, vagy az érzelmek bizonytalanok, előfordul, hogy várat magára. A friss kapcsolatban várjuk, hogy kimondhassuk és várjuk, hogy nekünk kimondják: Szeretlek!

Az érzelemtől mentes, hamisan csengő szó azonban nemhogy örömet nem hoz, de egyenesen kiábrándíthat. Akkor még mindig bölcsebb döntés, ha valaki nem érett meg érzelmileg az édes szó kimondására, hogy bölcsen hallgat.

Nem is olyan egyszerű ezt a komoly, és felelősséggel járó szót kimondani. Aki túlságosan könnyen dobálózik ezzel a fajsúlyos szóval, annak bizony szava hiteltelenné és általánossá válhat. Márpedig történhetnek az emberrel nagyon jó dolgok, amikor a körülmények olyan jól alakulnak, hogy úgy érzi, minden segíti a boldogulását. Ilyenkor természetes, hogy boldog, izgatott, örömtől túlfűtött, és ilyen pillanatokban még a „Szeretlek!” szó is könnyebben elhagyhatja a száját a nagyon friss kapcsolatban. Ám, ha a körülmények csitulnak körülötte, ennek a szónak a jelentése is halványulhat.

Egy új kapcsolatban eleve kérdéses, hogy mikor mondjuk ki a bűvös szót. A halogatás, a ki nem mondás, a túl korai kimondás mindegyike akár a szakítást vonhatja maga után. Az azonban bizonyos, hogy ha minden stimmel is a párok között, az első időkben tartogassák, érlelgessék magukban a szót. Ha még csak rövid ideje van együtt a pár, akkor felelőtlenség lenne 1-2 hét után kimondani. Nemcsak korai lehet, hanem ezzel terhet róhat a másik félre.

Az új kapcsolatnak is szakaszai vannak. Az első és meghatározó találkozása befolyásolja a további randevúkat. Néhány hetes ismeretség után sem mondhatjuk el valakiről, hogy már ismerjük. A szerelemnek több összetevője van, és a sikeres kapcsolathoz szükséges, hogy minden összhangban legyen. Az első együttlét előtti szó kimondása a férfi részéről hatásvadász lehet, ami azt sugallhatja, hogy csak a szex miatt mondja ki a szót annak reményében, hogy a nő ellágyul és odaadja magát. A nő részéről kimondott „Szeretlek!” pedig olyan, mintha kérvényt nyújtana be az együttlétre.

Mindenkiben máshogy érik meg a sokat jelentő szó kimondásának ideje. Lehet korai, lehet késő, de ha őszinte és megérett, mindenképp ki kell mondani.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)