Jump to content

Mitől félhet a férfi?

2018. 12. 26. 17:00

Mindenki fél valamitől, mindenki. Bizony, még a férfiak is, pedig őket már kicsi koruktól arra tanítanak, hogy nem félhetnek semmitől, mert erősek. Fizikailag valóban így van ez, de ugyanolyan érző lelkek, mint a nők.

Habár a nők is elvárják, sőt a társadalom általában, hogy a férfiak ne féljenek semmitől, valójában igenis vannak félelmeik. Bármelyik gyermek átélhet tragédiát, amely egy életre kihatással lehet rá, mint ahogy azt is, hogy milyen, amikor egy családtagja súlyos betegséggel küzd. Lehet fiú vagy lánygyermek, ezek mind hatással lehetnek későbbi életükre és felnőttként tarthatnak a haláltól, a betegségtől talán sokkal jobban, mint azok, akik nem tapasztaltak környezetükben hasonlót. Félhetnek a rossz kapcsolattól a gyerekek, a veszekedésektől, a bántalmazástól, és attól is, hogy nem felelnek meg a környezetüknek. Vagyis a gyermekkor és az abban az időszakban tapasztaltak, látottak nagyon nagy hatással vannak későbbi életünkre.

A férfi szerep az erősebb. A férfi ügyes kezű, mindent megoldó. És a férfi az, aki eltartja a családot. Nemcsak keményen dolgozik, de a munkáért járó pénz elegendőnek kell lenni ahhoz, hogy egy nőt eltartson, későbbiekben pedig gyermekei számára is megadhasson mindent. Hiába az a mai családi felosztás, hogy a férfi mellett a nő ugyanolyan pénzkereső fél, mégis a férfiak számára fontos a kenyérkereső státusz betöltése. Vagyis, hogy érezni tudják, ők keresnek többet, ténylegesen ők tartják el családjukat. Ha azonban a nők állása jövedelmezőbb, az a férfiak frusztrációjához vezethet. A legtöbb férfi haszontalannak, férfi szerepéből kiforgatottnak érzi magát ilyen esetben.

Hány film szól arról, és talán a környezetünkben is tapasztaltuk már, hogy egyes férfiak nehezebben tudnak elköteleződni. Eleve egyre később vágnak bele a párok a családalapításba. A harminc feletti első gyermekszülés egyáltalán nem ritka, és a férfiak egy része is negyven körül válik apukává. Nagy felelősség a család eltartása, és még nagyobb, egész életre szóló elköteleződés, vagyis férjjé válni. Sok férfi lelkében okoz ez szorongást, és megpróbálják a kötelezettségvállalás idejét maximálisan kitolni. Még akkor is, ha a komoly kapcsolat vágynak, a házasság, a hivatalos formátum félelmet keltő a férfiak többségében.

De ugyanúgy félelmetes a magány is. Habár fiatalon inkább az agglegény stílus az, amely az élet értelmét jelentheti, de ahogy nősülnek sorra a barátok, egyre szűkül a bulizni vágyó baráti társaság, úgy válhat magányosabbá a férfi.

Még a legkeményebb és a legszelídíthetetlenebb férfi szívét is el tudja rabolni egy nő. És ha egyszer megzabolázza valaki, akkor az agglegény életmódot is képes felszámolni. Ám ezek a szerelmek sem biztos, hogy örök életűek, és a nagy erős férfiakat is megcsalhatják, megromolhat kapcsolatuk. A férfiak tehát ugyanúgy félnek a megcsalástól, pláne, ha már át kellett hasonlót élniük, mint ahogy attól is félnek, hogy ez amiatt következett be, mert nem tudtak úgy teljesíteni, ahogy az a nőknek jó lenne. Vagyis nem biztosak abban, hogy érzelmileg és testileg is annyit tudnak adni, hogy az bármelyik nőnek elég legyen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)