Jump to content

Függő játszma a párkapcsolatban

2019. 01. 02. 19:00

Mindenki vágyik a szerelemre, és amíg meg nem tapasztaljuk meg, addig vágyálom marad, és bármerre járunk, azt keressük. A szerelem azonban csalóka. Más formát ölthet minden egyes megismert szerelem.

Egyes kapcsolatokba belesodródnak a párok, és nem tipikusan azokat az érzelmeket élik meg, mint amire vágynak. Nincs heves érzelem, azonban nagyon kedvelik egymást, párt alkotnak. Azt hiszik ez a szerelem, és vagy rájönnek, hogy nem az, vagy idővel tényleg egymásba bolondulnak. Aztán vannak párok, akik ugyancsak máshogy szeretik egymást. Mondjuk úgy, hogy az egyik sokkal jobban ragaszkodik a másikhoz. Már-már görcsösen, és talán nem is a szerelem az, ami mellé köti, hanem sokkal inkább az attól való félelem, hogy mi lesz, ha egyedül marad. Érzi, hogy ez nem az a kapcsolat, amelyik mindenkinek kielégítő lenne, de inkább marad a biztosban, az állandóban, mint váltson. Ez már függő játszma.

Sokan tartanak attól, hogy mi lenne, ha az életben egyedül kellene boldogulniuk. Megszokott kapcsolatukban már egyre kevésbé érzik jól magukat, mégis inkább homokba dugják a fejüket, mintsem merjenek beszélni, helyrehozni, megoldani, vagy ha másképp már nem megy, akkor lépni, kilépni.

A boldog párkapcsolatban is felléphetnek problémák, amelyek megoldása esetleges nézeteltéréseket is a felszínre hoz, azonban azt a felek meg tudják beszélni, ha intelligensen tudják egymást és a kapcsolatukat kezelni. Amikor ez nem így működik, akkor az egyik fél mindig jobban függ a másiktól.

Függhet anyagilag is, és a közös vagyon lehet összetartó erő. Az évek során felhalmozott ingóságok és ingatlanok összetarthatnak embereket, de egy percig nem okoz ez örömet, ha olyannal kell osztozni, akit már nem szeretnek.

Függhetnek érzelmileg is, vagyis amikor az egyikük annyira szereti a társát, hogy már akkor rosszul érzi magát, ha kis időre távol kerül párjától. Sőt, otthon sem viseli jól az egyedüllétet, és szinte minden perccel elszámoltatja a párját, mert tudni akarja minden mozzanatát. Gyakran ír üzeneteket, és rosszra utaló jelként veszi, ha esetleg párja nem reagál azonnal.

Még a saját baráti körét, családját is leredukálja, elhanyagolja őket, csak, hogy párjával együtt lehessen.

A kapcsolatában érzelmi függők elveszítheti az álmaikat. Úgy érzi, hogy vannak céljai, de az nem a sajátja, hanem a párjáéval azonosuló, amely nem feltétlenül egyezik a sajáttal.

Az egészségesen működő kapcsolatokban is szükség van a saját térre, az elvonulásra akkor, ha arra igényt mutat a párunk. Ezt tiszteletben kell tartani. Attól a szerelem nem huny ki, ha olykor a barátokkal elmennek valahová, vagy ha él a hobbijának. Ugyanúgy fordítva is elvárható az, hogy ezeket tolerálja a párunk. Ha kis időre eltávolodnak a párok egymástól, akkor derülhet csak ki igazán, hogy milyen érzelmek kötik egymáshoz őket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)