Jump to content

Nem csak egy papír, annál sokkal több

2019. 04. 11. 19:00

A házasság egy olyan szent kötelék, amelynek keretén belül a párok egymásnak örök hűséget fogadnak. Megígérik, hogy kitartanak egymás mellett jóban és rosszban egyaránt. Az ember a szájával hazudik.

Csak nézzünk szét a közvetlenebb környezetünkben! Hány családtagunk, barátunk és ismerősünk szállt ki a házasságából? A válások száma ugyanis igen nagy. Talán azon is meglepődünk, amikor egy kívülről harmonikusnak, jónak tűnő házasságot felbontanak a felek. Mások életébe ugyanis nem látunk bele.

Egy olyan világban, amikor még a közös gyermekvállalás ellenére sem biztos, hogy összeházasodnak a szülők, hanem az élettársi viszonyt választják, és a házasságok jókora része is tönkre megy, az ember meginog abban, hogy tényleg érdemes-e abba pénzt és energiát belefektetni, hogy megszervezzenek egy esküvőt, lakodalmat.

A nők nagy része természetesen gyermekkori álmát dédelgeti a saját esküvőjében. Sokan már kislányként arról álmodoznak, hogy egyszer menyasszonyok lesznek, és a szép fehér ruha, a meghitt ceremónia, valamint az azt követő lakodalom már a gondolatukban létezők.

A fiatalság és az agyat is megbódító szerelem azt az érzést kelti, hogy ez így marad a végtelenségig. Még a nagy érzelmek megélése mellett is jól tudjuk, hogy egy papír nem feltétlenül tartja össze a párokat. Éppen emiatt a mai fiatalok összeköltözéssel pecsételik meg a közös életüket. Ez a szerelem próbája, és ha kiálljak azt, talán utána következhet a házasság.

A házasságtól talán azért is rettennek meg a párok, mert nem biztosak magunkban, döntéseikben. Egy kapcsolatból könnyebb kilépni, mint egy törvényesített házasságból. Nézzünk rá egy kicsit másképp. A házasságban éppen az a plusz, ami arra ösztönözheti a feleket, hogy a problémákat megoldják, a nehéz időszakokat együtt vészeljék át.

A házasság nemcsak érzelmi, hanem jogi kapocs is. Az esküvő után férj és feleségként egy egységet alkotó párok számára közös a lakcím, és olykor egyes ügyek intézése is könnyebb. Sőt, akár a párunk helyett is módunkban áll intézkedni, ha a másik félnek arra nincs lehetősége. Élettársi kapcsolatban ez biztosan nem működik, hiszen jogilag nem tartoznak együvé.

Habár bármilyen nagyságú esküvőt tervez az ember, az mindenképp kiadásokkal jár, azonban egy olyan életre szóló élménnyel gazdagodhatunk, amelyre talán mindig szívesen fogunk visszaemlékezni. Azoknak a menyasszonyoknak, akik gyermekkoruk óta tervezgetik saját esküvőjüket, mindenképp életük nagy napjaként tartanak számon.

Házasságkötés nélkül is tartozhatunk valakihez, és működhet a kémia is, tombolhatnak az érzelmek, mégis jó érzéssel tölt el, hogy hivatalosan is hozzátartozunk valakihez. Ha a túl nagy költekezés, a szereplés nem is az ember vágya, de egy egyszerű és kicsire szabott esküvővel is varázslatossá lehet tenni a nagy napot.

Amikor egy pár közös gyermeket vállal, akkor férj és feleségként egyértelműen a férj az apa, de élettársi viszonyban ezt apasági igazolással szükséges bizonyítani.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)