Jump to content

Hogy szeretne más, ha te sem szereted önmagad?

2019. 06. 01. 19:00

Szeresd önmagad! Hány helyen olvashatjuk és hány embertől hallhatjuk ezt a szinte már közhellyé vált mondatot. Pedig tényleg ennyi dolgunk lenne, ám ezt a gyakorlatba ültetni nem mindig egyszerű.

Az élet tele van kanyarokkal, elágazásokkal, bukkanókkal, amelyeket mindet magunk mögött kell valahogy tudni. Az utunk során azonban történnek olyan események, amelyek miatt magunkat és esetleg minden megutálunk. Tettünk valami olyat, ami miatt így érzünk magunk iránt, esetleg az események sorozata váltotta ki belőlünk azt a negatív érzést, amely mindenre, saját magunka is kihat.

Mi történik akkor, ha egy ilyen önmagát sem szerető emberre rátalál a szerelem? Egyáltalán be tud valaki a szívébe és az életébe fogadni valaki egy másik személyt, aki még önmagával is hadilábon áll?

Az egyedülállóknak, akik ugyan keresik párjukat, főleg, ha görcsösen is teszik azt, mégsem találják meg a társukat, jelként lehet venni a sorstól, hogy még dolguk van. Talán még tanulni, tapasztalni kell. Aki pedig önmagát nem fogadta el, az ne várja mástól, hogy szeretni tudja. Éppen ezért azt a közhelyet durrogtatjuk mi is, amit a legelején is említettünk: Szeresd önmagad!

Nem kell ehhez pszichológusnak lenni, csak józan ész kell, hogy belássuk, egy saját magát nem szerető ember társaságában sem jó, nemhogy vele együtt élni. Az önmagát nem szerető személyek ugyanúgy vágynak a szerelemre, egy meghitt párkapcsolatra, ám aki ennyire hadilábon áll önmagával, az megnehezíti minden közelébe kerülő életét. Bármit mondanak az önértékelési problémával küzdőnek, nem lehet tudni, hogy azt hogyan észleli és arra mi lesz reakció. A dicséretek mögött sejthet intrikát, rosszat, ha valamit kap, akkor zavarba hozhatja az ajándékozót, mondván, nem érdemli meg. Ilyenformán azonban szenved körülötte mindenki, ő maga is. A sikertelen próbálkozások után pedig nem marad semmi. Ez az, amibe belefáradhat az, aki megpróbál ilyen emberhez közelíteni. A szerelem miatt valameddig működhet a kapcsolat, de hosszú távon egyre kivitelezhetetlenebbé, elviselhetetlenebbé válik.

Az önmagát nem szerető személyek várják a külső segítséget, önmagukat ostorozzák, hogy értéktelenek. Mástól várják azt, hogy meggyőzzék őt ennek ellentétéről. Úgy azonban nagyon nehéz, ha saját magában sem hisz, nem látja önmagában a szépséget, a jót, csak a hibákra koncentrál.

Előbb önmagunkkal kell megbékülnünk ahhoz, hogy az igazi utunkat járjuk és párunkat megtaláljuk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com, pexels.com)