Jump to content

A félreértések tisztázása érdekében…

2019. 07. 22. 19:00

A férfi-nő közötti különbség szemmel látható, de az együttélést ezek a különbségek teszik színesebbé, valamint nehezebbé is.

Mégis mindig keressük a másik nem társaságát, mert így vagyunk beprogramozva. Ez nemcsak az emberiség túlélése szempontjából szükséges, hanem igényünk is van egymásra. Szinte biztos azonban, hogy az életünk kevés ahhoz, hogy a nők megfejtsék a férfiak gondolkodását, és ugyanígy a férfiak sem értenek sokat abból, hogy a nők miért cselekednek vagy mondanak olyat, amilyet.

Összegyűjtöttünk néhány gondolatot olyan személyektől, akik ismertek.

Agatha Christie kemény szavai önkritikaként is megállják a helyüket: „Micsoda képtelen ostobaságokat hord össze az ember, ha szerelmes! Annak idején nem hangzott olyan ostobán, de így, higgadtabban felmelegítve! Miért nem tudják a nők elfelejteni az ilyesmit? A férfiak nem szeretik, ha folyton emlékeztetik őket, milyen szamarak voltak.”

Liptai Claudia érett gondolata az anyagias világban üde és felemelő. Az anyagiak csak ideig-óráig képesek az érdeklődést fenntartani: „Egy férfi esetében az agya, intelligenciája sokkal vonzóbb tud lenni, mint a külseje. Az esze, a fellépése, a stílusa megszépít minden férfit.”

A szerelem és a vadászösztön a művelt férfiak körében is kifordíthatja a békét: „Okos emberek közé belép egy szép asszony, s kész a bolondok háza.” Szerb Antal szava is megerősíti ezt a feltevést: „A férfiak hihetetlenül befolyásolhatók, ha nőkről van szó.”

A gondolkodásbeli különbség férfi és nő között genetikai kódolás. Szendi Gábor megfogalmazásában azt jelenti, hogy „A nő - önmagából kiindulva - úgy képzeli, hogy a férfi is képes tekintettel lenni az ő lelkiállapotaira. Ez azonban sok esetben falra hányt borsó, és nem azért, mert a férfi önző dög, hanem mert nem is érti, mit várnak tőle.„

A nők erősségét nem minden férfi ismeri el. Nem fizikai erőről van itt szó. „Az erőt a nőktől várjuk. Lehetőleg úgy, hogy észre se vegyük. Finoman, okosan, ravaszul, tapintatosan adjatok erőt nekünk - ne sérüljön a gőgünk és a felsőbbrendűség-tudatunk. Így élünk, sajnos.” Müller Péter férfi létére nemcsak felismerte, de meg is fogalmazta ez.

„Mindig olyan természetem volt, hogy sohasem tudtam nyögni, jajgatni az eltört fazék fölött. Ha a megtörténtet jóvátenni nem lehet, a férfinak nem szabad afölött keseregni.” Arthur Conan Doyle szavai hangzatosak, és a szakítások, válások is sokkal simábban zajlanának, ha ezt férfi és nő egyaránt és mindig így tenné.

Különbségeink alapjait Bagdy Emőke fogalmazta meg jól: „Az elviselés képességében mi nők azért jeleskedünk, mert belül el tudjuk szenvedni, megélni, túlélni a reménytelen helyzeteket is - a férfinak viszont megoldást kell találnia mindenáron.„

Férfi és nő hat egymásra akkor is, ha nem szerelmesek egymásba. Karinthy Frigyes szerint „Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.”

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)