Jump to content

Jó, de nem tökéletes és ettől jó

2019. 08. 02. 19:00

A tökéletes mindenki számára mást jelent, és eleve az is kérdéses, hogy létezik-e bármiből is tökéletes? Márpedig csak azzal szeretnénk megosztani az életünket, aki számunkra tökéletes.

Láttunk már nagy szerelmekből fakadó csodás házasságokat, amelyek egy idő után csúnya válással végződtek. És láthattunk olyan kapcsolatokat is, amelyekben a boldogság mindig szinten tartott volt, de sosem harsogott, sosem mutogatta magát.

A párkapcsolatok akkor működnek jól, ha azon mindkét fél „dolgozik” azon. Nem attól tökéletes egy kapcsolat, ha kifelé megpróbáljuk azt mutatni. Ha belülről döglődik, esetleg eleve halálra ítélt kapcsolat, akkor az előbb vagy utóbb kifelé is meg fog nyilvánulni.

A jó párkapcsolat kialakításához ugyanúgy ketten kellenek, mint annak elrontásához. A tökéletesség pedig azt a legjobbat jelenti, amely az érintett személyek igényéből adódik. Néhány feltételnek szükséges jelen lenni minden esetben, ráadásul mindkét fél esetében ahhoz, hogy a tökéletes kapcsolathoz közelítsenek. Az egyik legfontosabb az, hogy mindenki ismerje és elfogadja önmagát. Ha nem szeretjük saját magunkat, azt se várjuk el a párunktól, de senki mástól sem, hogy minket szeretni tudjanak.

A „Néma gyereknek anyja sem érti a szavát” mondás a kapcsolatokra is igaz. Egy jó kapcsolatban eleve a mély érzelmekre, az őszinteségre és a bizalomra lehet alapozni. Bármennyire ismerjük is a párunkat, attól még szükség van az őszinte és mély beszélgetésekre, amely során felszínre kerülhetnek gondolatok, érzelmek, vágyak. Ezeket szükséges kibeszélni egymással, mert csak így fejlődhet a párkapcsolat.

A kapcsolatok legtöbbjében a tűz nagy intenzitással perzseli a feleket, ám egyértelmű, hogy mindig ezt a hőfokot nem lehet fenntartani. Mégis azon kell dolgozni, hogy a szikrát fel lehessen ébreszteni. Egy több éve tartó kapcsolatban már nem szükségszerűen működik a napi szintű intimitás, de igenis figyelni kell, hogy senki nem érezze magát elhanyagolva. Az elhidegülés, a más karjaiban vigasztalódás egyik kiváltója az lehet, ha már nem figyelnek a párok egymásra, egymás igényeire.

Még a legnagyobb szerelemben sem kötelező az állandó összhang gondolkodásban, véleményben. Azért, mert két ember szereti egymást és együtt is élnek, még különálló lények, külön személyiséggel, gondolattal. Ám a jó párkapcsolat nem azt jelenti, hogy sosincs feszültség. A tökéletes kapcsolatban sokkal inkább az esetleges konfliktusok kezelése az, amely segíti a kényesebb helyzetek megoldását.

Egy kapcsolat akkor tekinthet a jövőbe, ha találnak közös célokat, amelyeket együtt szeretnének megélni, véghezvinni. Ez nemcsak a kapcsolat legelején működik így, hanem a későbbiekben is ennek kell működnie.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)