Jump to content

Egyáltalán kell választani? - Barát vagy szerelem

2019. 08. 12. 19:00

Ha szerelembe esik az ember, akkor hajlamos csak a szeretett személyre koncentrálni, és háttérbe szorulhat bármi és bárki. A szerelem levét megihatják a barátok is. Mi a fontosabb?

Egyáltalán kell választani a szerelmünk és a barátaink között? Nem egyforma az a viszony, ami a barátok és a szerelemesek között zajlik, de mindenki kerülhet abba a helyzetbe, hogy a barátság fenntartása mellett a szerelme is fontos.

Normál esetben, amikor nagy szerelmet élünk át, támogatnak a barátaink is. Az igazán jó barátok pedig úgy támogatnak, mint a szüleink. Titkokat tudnak, talán olyat, amelyet senki más. Bizalmasaink, beszélgetőpartnereink, lelki társaink. Az élet rendje az is, hogy megtaláljuk a társunkat, így már a barátokon túl a magánélet építésében is aktívan jelen kell lenni. Több időt fordítunk a szerelmünkre, de az igazán jó barátok ezt megértik. Pláne akkor, ha mi is mellettünk voltunk, és támogattuk őket hasonló helyzetben.

A párkapcsolat és a barátság közötti kényes egyensúly fenntartása sokkal könnyebb akkor, ha a barátaink kedvelik és elfogadják a szerelmünket. A gond akkor kezdődik, ha a barátaink ki nem állhatják a párunkat, vagy épp fordított a helyzet. Ez egy kényelmetlen állapot, hiszen senkit sem szeretnénk megbántani, de elveszíteni sem. Ebben a helyzetben megpróbálhatjuk azt, hogy rámutatunk az erényekre, közös programokat is lehet szervezni annak érdekében, hogy a gyűlölködés helyett az elfogadás érvényesüljön a barátok és a szerelmünk között.

Azt szokták mondani, hogy jó barátot találni kincs, és egy szerelem érdekében sem érdemes azt feladni. Ez igaz is lehet, ám az igazán jó barát igyekszik elfogadni azt, ha szerelembe esünk. Persze arra is csendesen rámutathat, hogy milyen hibák vannak már a legelején a kapcsolatban, de a szerelem egy más állapot, amelyből csak akkor lát ki az ember, ha a rózsaszín köd kezd felszállni. Egy támogató barát rámutathat tényekre, de a szerelmesnek kell meglátnia a valóságot.

Barátságok mentek már azért tönkre, mert erőszakosan igyekezett szétválasztani szerelmeseket. Ez nem megoldás, ettől a barátság nem mélyül el jobban, de a barátság ereje meggyengülhet. Sok múlik azon, hogyan tudjuk kezelni a szerelmet és a barátságot egyszerre. Nem lehetetlen. Nekünk is meg kell találni az egyensúlyt, hogy a párunkra is kellő időt szánjuk, de ne szorítsuk teljesen háttérbe a barátokkal való kapcsolattartást sem. A jó barátság alapja a megértés, elfogadjuk az élet adta változásokat és ahhoz alkalmazkodva jelen vagyunk a barátok életében, ők is számíthatnak ránk, ugyanakkor figyelmünket és időnket a párunkra is kiterjesztjük.

A jó barátok nem kérik, hogy miattuk mondjunk le a szerelemről, és a párunk sem kérheti azt, hogy teljesen iktassuk ki a barátainkat az életünkből. Ha mégis így történik vagy nem igaz barátokra tettünk szert, vagy a párkapcsolatunk sántít.

Szerelemben és barátságban is szükség van a szabadságra, ezért se a párunk, se a barátunk nem haragudhat meg arra, ha épp helyette a barátainkat/szerelmünket választjuk.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)