Jump to content

Kötöttségek nélkül

2020. 05. 29. 19:00

Már gyermekként megtanuljuk, hogy tetteinknek, szavainknak súlya van, azokért felelni szükséges. Felnőtt életünkben ez még inkább igaz.

A felnőtt kor elérése azonban nem jelenti azt, hogy ne próbálnánk meg nehézségeket úgy elkerülni, hogy igyekszünk minél kevesebbet felvállalni cselekedeteinkből, elhangzott szavainkból. A kor egyre több tapasztalattal és tudással vértezhet fel, de még mindig esendő emberek maradunk, akik olykor megijednek, hibáznak, akaratlanul és akarva is bántanak.

Amíg csak saját életünket nehezítjük meg, nincs gond, de ha másnak is ártunk azzal, hogy nem merünk felelősséget vállalni, a probléma ott kezdődik.

A családalapítási kedv és szándék nem mindenkit egyformán kap el, még akkor sem, ha boldog párkapcsolatban él valaki. Mindenki ismer olyan személyt, aki már jó ideje kapcsolatban él, boldog is, mégis mintha megrekedt volna a továbblépés útján. A társadalmi elvárások szerint ugyanis az ismerkedés és együtt járás után az összeköltözés, házasság, majd a gyermekvállalás következik. Ha pedig ez a folyamat megáll az együtt járás vagy az összeköltözés szintjén, akkor bizonyára érkezni fognak a célzott kérdések és utalások arra vonatkozóan, hogy ideje lenne kimozdulni ebből az állapotból.

Mások pedig el sem jutnak addig, hogy tartós kapcsolatot fel tudjanak mutatni. Nem azért van ez így, mert nem tudnak szeretni, és nem lehet őket szeretni, hanem legbelül félnek az elköteleződéstől. Vágynak a boldogságra, és arra is vágynak, hogy a szerelmet egy igazán hozzájuk illő emberrel átéljék és ezt az állapotot tartósan fenntartsák, azonban olyan erősek a belső félelmeik, hogy tönkre is tehetik az akár jól működő kapcsolatukat is.

A csalódások, a szakítások megerősíthetik az embert, ugyanakkor bizonytalanná is tehetik. Egy új kapcsolatban is attól tarthat, hogy annak hamarosan véget fog érni, és mielőtt ez megtörténne, saját maga fejezi be a kapcsolatot. Ezzel azt az érzést tartja életben az elköteleződéstől félő személy, mintha ő irányítana, a kezében tartja a gyeplőt.

Minden ember más, így az új kapcsolatban sem szabad az egykori partnereket keresni, mégis beleeshetnek abba a hibába, hogy a jelenlegi partnerükben azokat a hibákat keresik, amelyek az előző szerelem végét okozták. A többszöri csalódás, rossz élmény annyira gyökeret verhet agyukban és lelkükben is, hogy attól nehezen tudnak elvonatkoztatni, és ez kiül a következő kapcsolatukra is.

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)