Jump to content

Az életrövidítő zsörtölődés

2020. 08. 24. 19:00

Minden ember rendelkezik egy alapvető személyiséggel, amelyen lehet formálni, de alapvető sémák, jegyek azok, amelyek minket egyedivé tesznek.

Személyiségünk formálásában szerepet játszik a családi közeg, az a tágabb környezet, ahol élünk és természetesen az iskolai oktatás is befolyásolja azt. Életünk során sokféle emberrel találkozunk, akik hatnak ránk, mint ahogyan mi is rájuk. Ezek a hatások is alakítanak rajtunk.

Emellett pedig még történhetnek olyan események, amelyek pozitívan vagy negatívan befolyásolják azt, hogyan viselkedünk. Ahogy mondani szokták: nem eshet mindig. Arra utalván, hogy egyszer kitisztul az ég és előbújik az esőt felszárító, melengető nap. Azaz nem lehet mindig rossz az életünk. Egy kapcsolat – a legtöbb és a legjobb esetben – szerelemmel, nagy érzelmekkel indul. A hosszabb ideje együtt élő párok talán már számos alkalommal megélhettek közösen hullámvölgyeket. A sok nehézségből kikecmeregve, a megoldást megtalálva sem biztos, hogy vissza tud térni a pozitív hozzáállás. Megkeseredhet az ember. Elégedetlenné kezd válni az életével, akár társával és talán önmagával is.

Elő a pozitív érzésekkel, gondolatokkal

Annyiszor hangoztatják a pozitív szemlélet fontosságát, csak azt megtartani, elővarázsolni nehezebb, ha az élet folyamatosan adja a nehézségeket. Márpedig, ha a párkapcsolatunkban is felszínre kerülnek a problémák, azon nem tudunk felülkerekedni és az állandó negativitás lengi be a hangulatot, az akár a fizikai következményekkel is járhat. Párkapcsolatban élő idős és középkorú párokat vontak be egy kutatásba, melynek során a zsörtölődés következményeire voltak kíváncsiak. A résztvevő párok egészségi adatain kívül jegyzőkönyvezték, hogy milyen gyógyszereket szedtek, hogy ítélték meg saját egészségügyi állapotukat. Öt év múlva ugyanúgy felmérték a résztvevők állapotát. A kutatásokból az derült ki, hogy akit folyamatosan negatív szavakkal találkozott párjától, általánossá vált a kritizálás, a zsörtölődés, az megrövidítette az életüket.

A minőség nem mindegy

A házasság, a tartós párkapcsolat önmagában nézve megnöveli az emberek élettartamát, hiszen jó valakihez tartozni, segítik egymást jóban és rosszban. Azonban, ha a kapcsolat mérgező, az legalább olyan hatással van a felekre, csakhogy negatív hatással.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)