Jump to content

Udvarlás erőszakkal és anélkül

2021. 08. 03. 19:00

Társra, szerelemre, jó kapcsolatra vágyunk, de ahhoz találkozgatások, udvarlások sora vezet.

Régi hangzású szónak tűnik az udvarlás, de nevezhetjük randinak is, a cél az, hogy a felek egymásra találjanak és kiderüljön, hogy haladhatnak-e tovább együtt vagy sem. A randik dinamikája sem egyforma. Függ attól, hogy milyen vérmérsékletűek a párok és természetesen attól is, hogy mennyire tetszenek egymásnak, van-e köztük kémia. Ahogyan az emberek is különböznek egymástól, úgy a randik is.

Van, hogy úgy érezzük, már nincs idő arra, hogy óvatoskodjunk, hogy tapogatózzunk, hanem gyorsan szeretnénk minél nagyobbat lépni és egy biztonságos, jó kapcsolatban tudni magunkat. Azt is tudjuk, hogy a túl nagy lélptékekkel kihagyhatunk olyan lépcsőfokokat, amelyet az alapos megismeréshez nélkülözhetetlenek. Csakhogy manapság már a randevúzás, az udvarlás is más medrekben folyik.

Instant randi

Az ismerkedés színtere már nem feltétlenül a diszkó, egy fesztivál, iskolai bál, hanem gyakran az interneten kezdődik. Ez még a tapasztaltabb felnőttek számára is tartogathat meglepetéseket és olyan félreértéseket, de egy jóval tapasztalatlanabb fiatal számára egy olyan útvesztő lehet, amely tele van félreinformálással, rosszul értelmezett szavakkal és érzelmekkel. Hatalmas csábereje az internetnek, hogy országhatárokat leküzdve kommunikálhatunk egymással és bizony a társkeresés, az ismerkedés terepét is kiszélesítve találhatjuk magunkat egy olyan tengerben, amelyben elveszhetünk. A távolság azonnali leküzdése során bármikor és bárkivel ismerkedni kezdhetünk. Ami az előnye, az a hátránya is lehet, hiszen a gyorsaság mellett számolni kell azzal, hogy sokan csak szórakoznak. Még a kimondottan társkeresésre létrehozott oldalakon is sokan vannak, akik maguk sem tudják, hogy kit vagy mit keresnek a felületen.

A kommunikáció az, amire leginkább építhetünk akkor, ha az interneten kerülünk kapcsolatba egy idegennel. Kénytelenek vagyunk a leírt szót elhinni és ha ez a beszélgetés kellemes és nem is halványul el, akkor sem garancia arra, hogy készpénznek vehető a kapcsolat. A jó hangulatú társalgás még nem jelenti azt, hogy a randevúra is készen állnak. Egy nemleges válasz azonban rosszul esik. Van, akinek annyira, hogy ezt nem fogadja el és a folytonos kommunikációt erőlteti. Ez a legrosszabb, amit tehet valaki. Minél erőszakosabbá válik, úgy lesz az instant kommunikáció zaklatássá.

 Zaklatni tehát nemcsak fizikailag lehet valakit. Ahhoz elegendőek a szavak is, amely az interneten nem is olyan ritka. Emellé még társulhat a lelki zaklatás, amikor erőszakosan és kéretlenül is jelen van a „hódoló” annak ellenére, hogy már tisztázva lett a visszautasítás. Ne feledkezzünk meg a vizuális zaklatás formájáról sem, amikor kéretlen és zavarba ejtő képeket küld valaki.

 Fontos, hogy az udvarlás, annak fokozatossága ne halványuljon el az életünkben és ha nem is esik jól a visszautasítás, azt el kell fogadni, mert annak oka van.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)