Jump to content

Mozaikdarabok a családban

2021. 08. 05. 19:00

A művészetekben találkozhatunk a mozaikkal. Az apró darabokból összeálló egység adja a mintát, a csodát. De nemcsak a művészetben létezik mozaik, hanem a családokban is.

Családban élünk, amely a legfőbb és legközvetlenebb közegünk. Minden változik körülöttünk, így a szokások is. A hagyományokat megtartva ugyan, de azt felrúgva is éljük az életünket. A válások száma egyre magasabb, már egyáltalán nem megy ritkaságszámba. Azonban a válás sem akadálya annak, hogy később új életet kezdjünk új családot alapítva. Ha pedig olyan személyek találkoznak és esnek szerelembe válásuk után, akiknek az előző kapcsolatból gyermekeik is vannak, úgy döntenek, hogy az elkövetkező időkben az egykor két külön családból egy válik, akkor a mozaikok összeállnak eggyé. Ezt nevezzük mozaikcsaládnak.

A mozaikcsaládok életének összehangolása azonban csak leírva ilyen egyszerű. Mindenki mögött ott a múltja, a sérelmei, az érdemei, amelyekkel együtt kell ezután élni. Ezzel együtt járhat új személyek és személyiségek megismerése, valamint azok összehangolása úgy, hogy a közös élet ne jelentsen problémát.

A házasság, mint szokás, mint tradíció és mint intézmény fokozatosan változik, alakul a világ változásaihoz. Sőt sok pár el sem jut a házasságkötésig, hanem élettársi kapcsolatban élnek közös otthonban és vállalnak gyerekeket. A házasság csak bonyolíthatja azt, ha netán a fele mégis külön úton akarják folytatni az életüket.

Senki nem hiszi, de a legtöbben mégis megtapasztalják azt, hogy a szerelem múlandó. A kapcsolatok gépezetébe olyan porszemek kerülhetnek, amelyek egymásra rakódva, nem (jól) kezelve gondot okoznak. Az elmúlás és a változás félelmetes, mégis eljöhet az az idő, amikor kénytelenek vagyunk azt mondani, hogy itt a vége és le kell állítani ezt a gépezetet. Az ilyen változás nem az élet végét jelenti, de tény, hogy nagy fájdalommal járhat és mindenképp veszteséggel jár. Az élet persze folytatódik, és a legnagyobb tiltakozásunk ellenére is bekopogtathat a szerelem. Ki tudja, hogy az új szerelem milyen életutat hoz magával. Ha családot alapított korábban, akkor bizony az ugyanúgy hozzá tartozik akkor is, ha szakított a régi életével, szerelmével.

A mozaikcsaládokban egyik vagy mindkét fél felől gyerekeket is jelent. A legnagyobb alkalmazkodást ez jelenti, ugyanakkor a legnagyobb konfliktusforrást a gyermeknevelés kérdése jelenti. Azért, mert mozaikcsaládról van szó, nem feltétlenül szól megalkuvásról, folytonos vitáról az élet. A jó működés érdekében a kommunikáció, a megfelelő kommunikáció nélkül biztos, hogy nem létezhet. Beszélni kell a vágyakról, a gondokról, a gondolatokról, a kialakult konfliktusok miértjeiről, megoldási lehetőségeről.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)