Jump to content

A szívesség világa

2015. 01. 10. 17:00

“Ennyi idő után sem mondja a Nap a Földnek, tartozol nekem. Nézd, mi fakad ekkora szeretetből, bevilágítja az egész eget.” - Hafiz

"A kezdet kezdetén volt az Ajándék. Magatehetetlen kisgyermekként születünk, olyan teremtménynek, akinek csak szükségletei vannak, és nagyon kevés, amit adni tud, mégis megetetnek, megvédenek, felöltöztetnek, elringatnak bennünket, anélkül, hogy valamivel ki kellene ezt érdemelnünk vagy valamit fel kellene ajánlanunk cserébe. Eztminden egyes, a gyermekkort túlélő ember megtapasztalja, és ez a tapasztalat legmélyebb spirituális indíttatásunkról beszél. Az életet ajándékba kapjuk, emiatt természetes, alapvető lelkiállapotunk a hála kell, hogy legyen. Ez létezésünk alapigazsága.Még ha borzalmakkal teli gyermekkorod is volt, ha most ezeket a sorokat olvasod,annyit mégis kaptál, hogy túléld és elérd a felnőttkort. Az életed első éveiben kapottakért nem dolgoztál meg, semmit nem hoztál létre. Minden ajándék volt. Képzeldel, hogy kilépsz az ajtón és egy idegen világban találod magad, ahol teljesenmagatehetetlen vagy, nem tudsz sem enni, sem felöltözni, nem tudod használni a végtagjaidat, sőt még azt sem tudod, hol végződik a tested és hol kezdődik a külvilág.Aztán hatalmas lények jönnek, felvesznek, etetnek, vigyáznak rád, szeretnek. Nem éreznél hálát? Világos pillanatainkban, amikor megsuhint a halál szele, vagy amikor egy haldokló szerettünk mellett vagyunk, tudjuk, hogy az élet ajándék. Mindent elsöprő hálát érzünk,hogy élhetünk.

Csodálattal tekintünk az élet ki nem érdemelt és ingyen hozzáférhető gazdagságára: a lélegzés örömére, a színek és hangok gyönyörűségére, a szomjunkat oltó víz ízére, egy szeretett arc édességére. Ez a fajta hála a szentség jelenlétét mutatja.Ugyanezt a csodálatot és hálát érezzük, ha megsejtjük a természet nagyszerűségét, az élő rendszerek, a szervezet, a sejtek csodálatos bonyolultságát. Valószínűtlenül tökéletesek, messze túlszárnyalják elménk képességeit, képtelenek lennénk kitalálnivagy megalkotni őket, vagy akár csak egy apró kis részüknél többet felfogni belőlük. De mégis léteznek, anélkül, hogy létre kellett volna őket hoznunk. Egy egész világ ölel körül,amelynek célja, hogy életben tartson minket. Nem kell, hogy megértsük, hogyan csírázik ki a mag és hogyan szökken szárba, és az sem, hogy mi hozzuk ezt létre. Még ma is rejtély egy sejt, egy szervezet, egy élő rendszer működése. Megkapjuk a természet gyümölcseit anélkül, hogy meg kellene terveznünk, sőt, anélkül, hogy meg kellene értenünk, hogyan is jönnek létre. El tudod képzelni a csodálatot, a hálát, melyet távoli őseink éreztek, amikor eltöprengtek ezen a ki nem érdemelt gondoskodáson, amit ingyen kaptak a világegyetemtől?"

(Forrás: Megszentelt gazdaságtan / Fotó:examinedexistence.com, universetoday.com)