Jump to content

Pszicho-valótlanságok

2015. 05. 12. 11:35

Vannak olyan pszichológiai felfedezések, amelyek szépen berögzültek a köztudatba, aztán valóságtartalmuk megdőlt, de ennek ellenére még mindig el vannak terjedve. Lássunk ezek közül néhányat!

A férfi a Marsról, a nő a Vénuszról származik. Valóban? A férfiaknak egy kicsit jobb a térérzékük, mint a nőknek. Ez tény. A nők viszont jobbak nyelvekben, és nyelvtanban, de nem nagy az eltérés. Ennyit sikerült kideríteni a nekem közti különbségekről. Nem egy igazi Mars-Vénuszi különbség, ugye?

A Rorschach tintafolt-teszt

Gyakran használták pszichoanalízisre. Ma már nem, mert nem tudják felmérni vele egy ember személyiségét. Olyannyira nem, hogy egy tanulmány szerint a normális emberek 1/6-ánál skizofréniát állapít meg. Nem vagy tehát beteg, ha az ábrából verekedő állatokat olvasol ki, vagy szörnyet, illetve bármi hasonlót.

Vannak-e tanulási stílusok?

Tényleg vizuális típus vagy, ha olyan recepteskönyvből főzöl, amiben képek vannak? Hallás útján tanulsz-e, ha barátod sütési tanácsait követed? Vagy csak beelvágsz, és lesz, ahogy lesz? Állítólag ekkor tevékenység és érzékelés útján tanulsz. Minderre nincs tudományos bizonyíték! A kiválasztott alanyok a megtanulandó anyagból mindhárom módszerrel ugyanannyit tudtak megjegyezni! A legjobb elsajátítási módszer nem tőlünk, hanem a tanulni valótól függ. Autót sem tanulunk meg vezetni pusztán mp3 hanganyagok hallgatásával, az egyenletrendszereket muszáj leírni, stb.

(Forrás:ted.com / Fotó:pixabay.com)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!