Jump to content

Több fej többet ér, mint egy?

2015. 06. 18. 15:31

A csoport szinte mindig eltúlozza az egyéni döntéseket, szélsőségesebb döntést hoz, mint amit az egyén egyedül hozna. Tehát egy csoport döntése az egyének eredeti hajlamaitól függően vagy szélsőségesen konzervatív, vagy szélsőségesen kockázatos döntés lesz.

A polarizálódás mikéntje

Ha olyan emberek társaságába kerülünk, akiknek a véleménye a miénkhez hasonló, mintegy megerősítést kapnak azon gondolataink is, amiket eddig elhessegettünk. A polarizálódás befolyásolja az egyének eszét és szívét.

A bukásra ítélt projektekre áldozni kívánó üzletemberek együttes csoportja könnyebben dobja ki a pénzt az ablakon. A faji előítéletes emberek szélsőséges döntést hozhatnak faji kérdéssel terhelt ügyekben. Nem nehéz kitalálni, hogy agresszív tinédzserek, konok vallási, ideológiai politikai ideológiával rendelkező emberek csoportba verődve mire képesek. A fórumok, beszélgetős oldalak tagjai is szélsőségesebb véleményt hangoztatnak, mintha azt egyedül tennék.

A csoportdöntések árnyoldalai

  • A helyzetet a tagok erőteljesen értékelik
  • Kialakul az irracionális gondolkodás
  • Az irracionális tetteket képesek megmagyarázni, erkölcsösnek titulálni
  • Sztereotípiákat állítanak fel a kívülállókról
  • Megteremthetik az öncenzúra illúzióját, az egységet, azáltal, hogy engedelmeskednek egy vezetőnek, s azt teszik, amit mond

Hogyan lehet hát meghozni a legjobb döntést, ha nem csoportban? Hamarosan erről is írunk!

(Forrás: Richard Wiseman: 59 másodperc / Fotó:freedigitalphotos.net, Crowd_Thinking_With_Leader_by_fotographic1980)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!