Jump to content

Segítsünk a rászorulókon!

2017. 10. 28. 10:08

Sokan vannak, akik szeretnének jótékonykodni, de nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. Egy kezdeményezés most erre is nyújt megoldást: elég, ha csak eszünk, és már ezzel rengeteg rászoruló családot segíthetünk ételhez.

Ma Magyarországon mintegy kétmillió tonna élelmiszer kerül a kukába évente. Az Élelmiszerbank Együnk egymásért! kampánya most vállalatok és éttermek bevonásával azt célozza meg, hogy akár már egy piadina elfogyasztásával is segíthetünk. Gera Barbara éttermének egyik specialitása az olasz töltött lepény, a piadina. Az étterem 2008-ban kezdte el először árulni ezt az olasz finomságot, és most ezzel is segít.

Ha valaki elfogyaszt egy piadinát, illetve ha házhoz rendel, annak egy bizonyos százalékát átutaljuk az élelmiszerbanknak, akik az országban felhalmozódott felesleget eljuttatják a rászorulóknak” – mondta a Casa Piadina olasz lepényház és pizzéria tulajdonosa. Az Együnk egymásért! programban tavaly csaknem négymillió forint gyűlt össze. Ebből az összegből közel 70 000 élelmiszercsomagot juttattak el rászoruló családoknak. Az idei kampányhoz eddig több mint 16 étterem csatlakozott.

A kampány keretén belül valamilyen jótékonysági menüt alakítanak ki, egy desszertet vagy valamilyen más fogást neveznek ki jótékonysági fogásnak, ezen keresztül pedig a vásárlóval együtt közösen tudják támogatni a kezdeményezést – mondta Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója. Az élelmiszerbank indulása óta több mint 42 000 tonna élelmiszert osztott szét, több mint 20 milliárd forint értékben.

Nagy károkat okoz az élelmiszer-pazarlás

A rászorulóknak a karácsonyi előtti időszakban szüksége van a segítségre. Az élelmiszerbank arra is felhívja a figyelmet a kampány keretein belül, hogy az élelmiszer-pazarlás napi szintű probléma. Az élelmiszer-pazarlás már 20-30 éve is komoly problémát jelentett, de igazán csak az utóbbi években kezdjük komolyan venni milyen nagy gond, és milyen károkat okoz.

Világviszonylatban több mint 130 kg élelmiszer-hulladék jut egy emberre, ennek jelentős többségét a háztartások termelik meg a fejlett országokban, a fejletlen országokban pedig a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás az, amelyik pazarol a technológiai elmaradottságok miatt – magyarázta Kasza Gyula, a Nébih Maradék nélkül programjának vezetője. Minél fejlettebb egy társadalom, annál több az elpazarolt élelmiszer.

A pazarlástól megmentett élelmiszerek, az áruházaktól, gyártóktól kapott el nem adott, fel nem használt, de még le nem járt termékeket az elosztásig egy óriási hangárban tárolják. Az egyesület munkáját azonban magánszemélyek is segítik.

Megyer János szobrászművész elmondta: nemcsak azok az élelmiszerek jutnak el a rászorulókhoz, amik létfontosságúak, hanem azok is, amelyeket esetleg nem tudnának megvenni, mert nincs rá keret. Megyeri János két éve kisbuszával szállítja az adományokat a péceli nehezebb sorsú családokhoz. „Az egymásra való odafigyelésre nagyon nagyot tudnánk lépni előre”. A kampányhoz még lehet csatlakozni, és már akár egy gyors ebéddel másokat is meleg ételhez segíthetünk.

 

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)