Jump to content

Az alkoholfogyasztással járó problémák II.

2017. 11. 13. 13:14

Aki egyszer rászokott, vajon sikerül megállnia, hogy újra és újra a pohár fenekére nézzen? Mi tartja függésben az embert? Maga az alkohol? Vagy az az érzés, amit az alkoholmámorában átél? Van kiút belőle?

A metil-alkohol formalinná alakul a szervezetünkben

A baranyai Szigetvár vonzáskörzetéből – mondja a kórház addiktológus főorvosa – nincs tudomásuk metil-alkohol-mérgezésről, ám egyáltalán nem biztos, hogy nem is volt. Mint mondta, a metil-alkohol-mérgezéssel az a probléma, hogy a szervezetben formalinná alakul, ami erős fertőtlenítőszer, és minden kórokozót elpusztít, a szervezetünk különböző sejtjeivel együtt. A legérzékenyebbek a különféle károsodásra az idegsejtek, és ezért ez a mérgezés is elsősorban az idegrendszerre hat.

A metil-alkohol-mérgezés tünetei:

gyomorfájdalom,
– émelygés,
– öklendezés,
– hányinger, hányás,
– izomgyengeség,
– látási zavarok, mely fehér foltok formájában jelentkezik, esetleg hóesés szerű formát ölt, vagy teljes vaksággal is jelentkezhet,
– zavart tudatállapot, mely teljes eszméletlenséggel, 
kómával és halállal végződhet.

A metil-alkohol az etil-alkoholtól – amit „általában” fogyasztunk – megkülönböztethetetlen. Színe, szaga, íze, állaga ugyanaz, ezért szokás valamivel megszínezni, vagy valamilyen kellemetlen szagú adalékot adni hozzá, hogy megkülönböztethető legyen.

A szárazság nem józanság

Egy addiktológus attól függően tud segíteni, hogy milyen stádiumban van az alkoholbeteg abban a folyamatban, mely, ha nem állítják le, akkor progresszíven romló tendenciájú. Könnyebb esetekben, vagy eleinte mindenképpen fontos a beteget a Névtelen Alkoholisták önsegítő csoportjaiba (AA) irányítani, melyek országosan bárhol elérhetők, ingyenesek, és igen hatékonyak, amennyiben a beteg valóban motivált a változásra.

Ha ez nem bizonyul hatásosnak, intézeti kezelésre van szükség, és azt követően szintén az AA-ban való aktív működés szükséges, annak öt ajánlása szerint – mondta el a szakember, hozzátéve: sikeresnek akkor tekinthető a kezelés, ha a beteg teljesen szermentes, „azaz nem csak hogy nem iszik, de nyugtatókat, altatókat, kábító hatású fájdalomcsillapítókat, könnyű vagy egyéb drogokat sem használ. Az élete minden területén rendezi helyzetét, kapcsolatait, és folyamatosan azon dolgozik, hogy hibáit kijavítsa, fejlődjön lelkileg. Ezt hívjuk mi józanságnak, ami minőségileg is jelentősen különbözik a szárazságtól, ahol csak szermentesség van jobb esetben, és a szer utáni vágy miatt folyamatos ingerültség, türelmetlenség, a lelki béke teljes hiánya, ami miatt az illető nem érzi jól magát a bőrében, sokszor környezete is nehezebben tolerálja, és előbb vagy utóbb ismét szerfogyasztás lesz a vége.

Az alkoholizmus nem gyógyítható, mert primér, progresszív, és krónikus betegség, de szüneteltethető, és tünetmentesen tartható a józansággal – hívta fel a figyelmet a szigetvári addiktológiai osztály vezetője. Ez onnan is látható, hogy visszaesés esetén rendkívül rövid idő alatt – ami egyes esetekben csak napokat jelent –, ugyanott folytatódik a betegség, mint ahol abbamaradt esetleg 20 évvel előtte. Ugyanazok a mennyiségek, ugyanazok a következmények az élet minden területén. Természetesen a kitűzött cél az, hogy élete végéig a szermentes maradjon a beteg, és lelki békében élje meg a további életét, megtanulva megfelelően kezelni az élettel együtt járó nehézségeket”.



(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép:pixabay.com)