Jump to content

Egészséged védelme érdekében, fontos a rendszeres szűrővizsgálat!

2017. 11. 25. 09:44

A korai szakaszban megkezdett terápiával a HIV-fertőzöttek ma már teljes értékű életet élhetnek. A rendszeres HIV-szűrés fontosságára hívták fel a figyelmet a november 17-e és 24-e között.

 

A rendszeres HIV-szűrés és a korai diagnózis kiemelt szerepére hívták fel a figyelmet szakemberek a november 17-24. között megrendezett HIV- és Hepatitis-szűrés Európai Hete alkalmából. Magyarországon kevesen járnak szűrésekre, pedig államilag finanszírozott, korszerű terápiás kezelésben részesülnek a fertőzöttek. A kampány célja, hogy minél többek figyelmét felhívják a megelőzés, a szűrés és az időben elkezdett kezelés fontosságára. De fontos, hogy a HIV-fertőzéssel és az AIDS betegséggel kapcsolatban élő tévhiteket is eloszlassák.

A száz százalékban támogatott, korszerű kezelésnek köszönhetően az idejében kiszűrt HIV-fertőzöttek teljes életét élhetnek, dolgozhatnak, sportolhatnak, nemi életet élhetnek és gyermeket is vállalhatnak. Ha a fertőzött személy tisztában van a betegségével és kezelést is kap, megszakad a vírus átadásának láncolata. A HIV ugyanis hosszú évekig lappang a szervezetben tünetmentesen, és ez idő alatt a szexuális partnerek is megfertőződhetnek. Hazánk az úgynevezett 90-90-90-es szabály három eleméből kettőt már teljesített: az ismert HIV-fertőzöttek több mint 90 százaléka kezelésben részesül, és ennek a csoportnak több mint 90 százalékát eredményesen kezelik. Komoly problémát jelent viszont, hogy a becslések szerint egyelőre csupán a hazai HIV-fertőzöttek 30-50 százaléka részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg maguk sem tudnak a betegségükről.

A terápiás kezelés életeket menthet. A modern antiretrovirális eljárásokkal a betegség kiválóan kezelhető és kordában tartható: a betegek vírusszámát szinte nullára csökkentheti, az időben elkezdett és szakszerű gyógyszeres kezelés mellett ki sem alakul a betegség AIDS stádiuma. Az alábbi oldalon az elterjedt tévhitek megcáfolása mellett mindenki tájékozódhat a HIV-fertőzésről, a gyors és fájdalommentes szűrésről és a HIV-tesztet végző magyarországi szűrőhelyekről is. Magyarországon minden megyében működik anonim, ingyenes szűrőállomás. A kevesebb mint félórás vizsgálat a kulcs a betegség korai szakaszában megkezdett, eredményes terápiához és ezzel az évtizedekkel meghosszabbított, teljes értékű élethez. Az eredmény gyorsteszt esetén húsz-harminc percen belül a helyszínen, hagyományos vérvételes tesztnél pedig 7-14 nap múlva vehető kézhez.

Az AIDS december 1-i világnapja előtt szakemberek hangsúlyozzák, hogy Magyarországon nem következett be a számos közép-kelet-európai országot – főként Oroszországot és Ukrajnát érintő – HIV-robbanás, a fertőzöttek száma viszonylag alacsony maradt. 1985 óta összesen mintegy háromezer négyszáz HIV-fertőzött személyt regisztráltak itthon, a tavalyi évben kétszázhuszonnyolc új beteget.

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)