Jump to content

Ne vidd túlzásba a lustálkodást!

2017. 11. 27. 10:25

Kutatások szerint, a túl sok alvás ártalmas is lehet. Te is szeretsz lustálkodni? Figyelj oda, hogy ne vidd túlzásba!

Egyes kutatások szerint, nem csak a túl kevés, de a túl sok alvás is ártalmas lehet. Alvás során testünk megpihen, azonban a túl gyakori, mozgásszegény tevékenységek olyan betegségeket okozhatnak, mint a szív-, a cukor, és érrendszeri betegségek,valamint az elhízás és a magas vérnyomás. Ahogy minden másnál, úgy az alvásnál is ügyelnünk kell a mennyiségre. Az alvás iránti igén nemenként, koronként és munkavégzéstől függően eltérhet, azonban bizonyos mennyiséget mégsem ajánlatos belőle túllépni.

Ausztrál kutatások szerint, a rendszeres, napi 9 óránál több alvás már ártalmas lehet. A legtöbb kutató szerint, a 8 órás alvás idő az ideális, mert így az alvás minden fázisának megélésére jut elég idő. Persze időről-időre a fáradtság, a munka miatt előfordulhat, hogy az ember 10-12 órákat is alvással tölt, ettől még nem lesz problémája, de a rendszeres 12 órákat célszerű mellőzni.

Az USA-ban végzett kutatás során, 54 000, 45év feletti ember alvási szokását vizsgálták, a megkérdezettek 30%-az átlagosan kevesebb, mint hat órát alszik, 60%-uk 6-9 órát tölt alvással, 10% pedig, több mint 10 órát alszik naponta. A vizsgálatok eredményei kimutatták, hogy a legtöbbet alvóknál nagyobb eséllyel alakultak ki olyan betegségek, mint a cukorbetegség, az elhízás a szív és koszorúér betegség, valamint pszichés problémák.

Az alvás mennyisége és minősége között nincs összefüggés, attól még, hogy valaki sokat alszik, nem garantált, hogy mélyen és nyugodtan. Fontos, hogy minden lefekvés előtt teremtsük meg az alváshoz, pihenéshez szükséges ideiális feltételeket. Teljes nyugalomban, csendben, és sötétben kell aludni ahhoz, hogy a minőség is garantált legyen. Ugyanis agyunk, csak ezen körülmények között tud teljes mértékben kikapcsolni, és megfelelően aktiválni az alvási szakaszokat.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)