Jump to content

Milyen betegségeket foglal magába a diabétesz?

2018. 03. 07. 10:50

A diabétesz vagy cukorbetegség a világon tizenegy felnőttből egyet sújt. Fokozza a szívroham, a stroke, a vakság, a vesebetegség és a végtag-amputáció kockázatát. A legújabb kutatások szerint pedig öt különböző betegséget foglal magába, amelyeket más és más módon lehet kezelni. Melyek ezek?

 

Öt csoportba sorolhatók a cukorbetegek...

A svéd Lundi Egyetem Diabéteszközpontja és a finn Molekuláris Orvostudományi Kutatóintézet tudósai mintegy tizenötezer beteg adatait, köztük részletes vérvizsgálati eredményeit elemezték. A legújabb eredmények arra mutatnak, hogy a pácienseket öt csoportba lehet osztani.

Az első csoportba kerültek a súlyos autoimmun betegségben szenvedők, lényegében az 1-es típusú diabéteszesek, akiket látszólag egészségesen, fiatal korban támad meg a kór, a szervezet az immunhiba miatt nem tud inzulint termelni. A második csoportba a szintén súlyos inzulinhiányos betegek tartoznak, akik eleinte ugyanolyannak tűnnek, mint az első csoport tagjai, egészséges testsúlyuk volt, inzulinhiánnyal küzdöttek, de az immunrendszerük nem volt hibás.

A harmadik csoportba sorolták a súlyosan inzulinrezisztens betegeket, akik általában túlsúlyosak voltak, az inzulintermelés nem állt le, ám a testük már nem reagált rá. A negyedik csoportba azok voltak, akiknek enyhébb diabétesze az elhízással összefüggően alakult ki, ám anyagcsere szempontjából közelebb álltak a normálishoz, mint a harmadik csoport tagjai. Az ötödik csoportba pedig az enyhe, idős kori diabéteszes pácienseket sorolták, akiknél akkor jelentkeztek a tünetek, amikor lényegesen idősebbek voltak, mint a többi csoport betegei, és állapotuk általában jobb volt náluk.

(Az 1-es típusú az immunrendszer betegsége, mely tévedésből rátámad az inzulintermelő sejtekre, így nincs elég inzulin a vércukorszint szabályozására. A 2-es típusú diabéteszt ellenben a helytelen életmód következményének tartják, mivel a testzsír befolyásolhatja az inzulin működését.)

Az első három típust a legnehezebb kezelni

A kutatók kiemelték, hogy ideális esetben a diagnózis tartalmazza, melyik csoportba tartozik a beteg, így a kezelést is pontosabban lehet meghatározni. Az első három súlyos típust agresszívebben lehet kezelni, mint a két enyhébbet. A második csoport betegeit jelenleg 2-es típusú diabétesszel diagnosztizálnák, mivel nincs autoimmun betegségük, az új kutatás szerint azonban a kórt valószínűleg az inzulinelőállító bétasejtek okozzák, nem a túlsúly, ezért kezelésüknek az 1-es típusú diabéteszhez kellene közel állnia. A második csoportnál nagyobb volt a vakság kockázata, a harmadiknál a vesebetegségé, tehát az ő esetükben a gyakoribb szűrés lehet hasznos.

(Forrás: lelkielet.co.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)