Jump to content

Munkahelyünk a második "otthonunk", így teheted barátságosabbá a munkahelyi környezetet

2018. 03. 20. 15:22

A legtöbb ember,szinte már több időt tölt a munkahelyén, mint otthon, éppen ezért fontos, hogy jól érezzük magunkat a munkahelyi környezetben is. Bár a munkakörülmények munkahelyenként eltérőek, törekedjünk arra, hogy a lehető legjobb környezetet teremtsük meg magunk körül. Testünk-lelkünk hálás lesz érte!

Ha te is monitor előtt töltöd a napod nagy részét,  szemeid rendszeresen terhelésnek teszed ki. Az irodai dolgozók szeme a nap végén gyakran szúr, ég, kipirosodik, elnehezül, szó szerint úgy érezhetjük, mintha „leragadna”.

Mit tehetünk szemeink védelmének érdekében?

A monitorunk fényerejét állítsuk közepes erősségűre, ugyanis az éles fény roncsolja a szemeinket. A másik kiváló módszer a szemek védelme érdekében, ha minimum 50-70 cm-re ülünk a monitortól. A látásromlás elkerülése érdekében ne felejtkezzünk meg a szemtornáról sem. A gyakorlatokat óránként ajánlott elvégezni, fókuszáljunk felváltva a közeli és távoli pontokra, végezzünk körkörös szemmozdulatokat, pislogjunk gyakrabban, 1-2 percre csukjuk be a szemünket. Ha ezek a gyakorlatok kevésnek bizonyulnak, akkor választhatunk többféle szemnyugtató hatású szemcsepp közül. Monitor előtt végzendő munka esetén, az évenkénti szemvizsgálat ajánlott!

Fontos a friss levegő!

Aki az egész napját, egy zárt helyiségben tölti, szánjon legalább 2 óránként 5-10 percet arra, hogy kimenjen a levegőre. A friss levegő ugyanis serkenti agyunk oxigénellátását, javítja a koncentrációképességet, fokozza a teljesítményt és a memóriánkra is jó hatással van.  Ha nem tudunk kimenni, gondoljunk a rendszeres szellőztetésre. Ha a friss levegő elfogy álmosnak, fáradtnak, dekoncentráltnak érezhetjük magunkat. A szellőztetés a vérkeringésnek, az agynak és a tüdőnknek is jót tesz.

Amennyiben rendelkezésünkre áll egy hosszabb ebészünet, érdemes az épületben, vagy az udvaron egy kisebb sétát tenni. Ettől szervezetünk felfrissül, fittebbek és energikusabbak leszünk. A levegőztetést klímával orvosolni nem szerencsés, a klímaberendezés ugyanis szárítja a levegőt, és hosszú távon olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint az asztma, szemszárazság, vagy a nyálkahártya kiszáradása.

Gondolj a megfelelő folyadékpótlásra!

Munka közben hajlamosak vagyunk elmismásolni a folyadékbevitelt , pedig szervezetünk egészséges működésének elengedhetetlen feltétele a megfelelő és rendszeres folyadékbevitel. Ha te is azok közé tartozol, akik hajlamosak elfelejtkezni arról, hogy rendszeresen megigyanak 1-2 pohár vizet, készíts kezed ügyébe a nap elején egy palackozott vizet és akár szomjas vagy akár nem, lassan kortyold el a nap végéig. A vitaminpótlás érdekében feldobhatod a sima vizet gyümölcsdarabokkal, citromkarikával, vagy éppen elfogyaszthatod zöld vagy fekete teaként is.

Dobd fel a környezeted!

Sokkal könnyebben és gyorsabban telik az idő, ha olyan környezetben dolgozol, amit szeretsz, ami tetszik neked. Éppen ezért, ha rendelkezel saját dolgozósarokkal, vagy asztallal néhány képpel, tolltartóval, dekorációs elemmel saját képedre formálhatod. A képek akár az asztalon, akár a falon, az emlékek körülötted, a dekorációs elemek, kellemes légkört teremtenek, csökkentik a stresszt, megnyugtatják az embert. Kutatások szerint, a virágok is jótékony hatással vannak ránk, ugyanis bizonyos növények a szén-dioxid mellett, megszűrik a levegőt az olyan „mérgező” anyagoktól is, mint a nyomtató festéke, vagy bizonyos tisztítószerek. Nem csak a friss levegőért felelnek, de a levegőbe kerülő gázoktól is megvédenek.

Mindezek mellett, érdemes nagyobb gondot fordítani az irodai asztalokra és székekre. Ugyanis, ha kényelmetlenül, helytelen, görbe testtartással ülünk egész nap, azzal derekunkat és gerincünket károsítjuk. Mindig figyeljünk arra, hogy egyenes háttal üljünk és óránként álljunk fel néhány perc séta erejéig, továbbá, ha van lehetőségünk végezzünk 1-2 perces „tornagyakorlatokat”, melyekkel kicsit lazíthatjuk izmainkat és felfrissíthetjük testünket.

(Forrás: lelkielet.co.hu l Kép: pixabay.com)