Jump to content

A lelki problémák hatása a testünkre I.

2018. 04. 03. 15:51

A lelki problémák gyakran testi tüneteket is produkálhatnak, orvoslásukhoz először is a probléma forrását kell feltárni.

Betegségek, melyek kialakulásának hátterében gyakran lelki okok állnak...

Térdpanaszok...                                                                           

A térdfájdalom, illetve egyéb reumatikus probléma igen gyakori listavezető a lelki eredetű megbetegedések között. Ha túlságosan mereven ragaszkodunk bizonyos elképzelésünkhöz, nem vagyunk hajlandóak mások véleményét meghallgatni és elvárjuk, hogy mindenki egyetértsen velünk bármennyire is furcsa, ízületi, reumatikus és térdfájdalom formájában fog testünkön visszaköszönni. Megoldás lehet erre a lelki problémára, ha átgondoljuk, hogy mit szeretnénk valójában és kinek a véleménye számít igazán? Nem felelhetünk meg örökösen mindenkinek, azok az emberek, akik örökösen elégedetlenek, és mindig más megerősítésére szorulnak, rengeteg stresszt vesznek a vállukra feleslegesen. Ha elengeded ezeket, és nem veszel mindent véresen komolyan előbb-utóbb a testi tünetek is megszűnnek majd.

Fogfájás

 A fogfájás igen gyakori pszichoszomatikus betegség, azonban nem szabad vele játszani, hiszen a kezeletlen, gyulladt fog számos egyéb és súlyos betegséget is eredményezhet. Lelki oka általában a változásoknak történő ellenállás, ragaszkodás a megszokotthoz. Annak, akinek gyakran fáj a foga, valamilyen változás áll fent az életében, amihez még nem sikerült alkalmazkodnia, vagy csak nem tudja, merre induljon a változás útján. Ha az ember sokáig halogat, rágódik a dolgain, az előbb utóbb fogfájás formájában fog megmutatkozni. Éppen ezért fontos, hogy belásd bármilyen döntésre is jutsz, döntened kell. Nem szabad félni az újtól, a változástól, hiszen minden változás tartogat valami új és izgalmas történést, ami életedre kedvező hatással lehet.

Hát és ízületi problémák...

A hátfájás kialakulásának lelki oka, ha túl nagy terhet cipelünk hátunkon. Ha olyan dolgok miatt is magunkra vállaljuk a felelősséget, ami nem a mi dolgunk lenne. A túl sok teherrel az ember nem tud megbirkózni, éppen ezért jelentkezik a valós fizikai fájdalom. Mit tehetünk ellene? El kell engedni a terhet okozó érzéseket, nem oldhatjuk meg mindig mindenki helyett a dolgokat, meg kell tanulnunk mérlegelni, valamint segítséget kérni, és el is fogadni, ha éppen arra van szükségünk, bizonyos problémák megoldásához.

(Forrás: lelkielet.co.hu l Kép: pixabay.com)