Jump to content

Forradalmi megoldással segítene egy magyar csapat a mellrák megelőzésében

2018. 04. 06. 13:43

Évente mintegy 240 ezer nőt diagnosztizálnak mellrákos megbetegedéssel csak az Amerikai Egyesült Államokban, ez a szám pedig idén akár 266 ezerre is nőhet. A betegek közül átlagosan 40 ezer nő veszíti életét a kór elleni küzdelemben.

Egy fiatal magyar csapat a megelőzésben szeretne segítséget nyújtani egy forradalmi megoldással, ami felismeri a mellrák kifejlődésének lehetőségét fiatal nők esetében.

Harmadik helyezést ért el a mellrák felismerését segítő fejlesztésével a rientiQ Biotechnologies csapata a Microsoft Imagine Cup részeként meghirdetett Big Idea Challenge nevű megméretésen. Ez egy nemzetközi innovációs ötletverseny volt – mondta a megméretésről Posta Donát, a rientiQ Biotechnologies társalapítója. Jelenleg az ötletet érvényesítették, amit meg is szeretnének valósítani.

A megbetegedések legalább 10 százaléka genetikai eredetű és a megfelelő egészségügyi eljárásokkal akár egészen korai fázisban kimutatható. A korai diagnózis pedig kulcsa a sikeres gyógyító terápiának. Postai úton juttatnák el a felhasználók számára a nyálmintavevő készüléket, amelyet vissza kell küldeni a csapat számára. A mintát egy partnercéggel közösen kielemzik, és a kapott adatokat feldolgozzák.

Ez a szolgáltatás még nincs a piacon. A csapatnak akadnak ugyan versenytársai, de az elemző algoritmus, amin folyamatosan dolgoznak, tökéletesíti elemzésüket, így új összefüggésekre is rábukkanhatnak.

Egy megfelelő quantum algoritmus – ami az örökletes mellrák meghatározásánál használható – továbbskálázásával további örökletes rákfajtáknak a hajlamosság diagnózisát lehet felállítani, és így tovább lehet bővíteni a különböző ráktípusok felismerését, és azokat az összefüggéseket, amiket az emberiség eddig ismert – állítja a csapat.

A hölgyek egyik legveszélyesebb betegségének felismerését génszakaszok elemzésére alapozzák, a fejlesztés különlegességét pedig a gépi tanulás adja, amelynek segítségével az alkalmazás minden egyes eset elemzésével fejlődik, tovább növelve a kialakuló kór felismerésének esélyét.

(Forrás: lelkielet.co.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)