Jump to content

10 érdekesség az emberi testről

2018. 04. 10. 14:52

"Az emberi test minden egyes élete megismétli a milliónyi évek során való fejlődést, az őssejttől a mai emberformáig. Mint ahogy a béka, a pillangó és minden egyéb állat teste is megismétli. Hát aztán az ember mostani teste volna a végső pont? A végtelenségben nem lehet semmi véges. A mozgás örök, tehát a fejlődés is örök." (Gárdonyi Géza)

A felnőtt ember csontjainak 25%-a lábfejben található.

Az emberek orra és füle (ha nem is látványosan) életünk végéig nő.

Az agyból érkező üzenetek az idegek felé több, mint 200km/h-s sebességgel áramlanak.

Vannak olyan nők, akik olyan különleges képességekkel vannak megáldva, hogy több színérzékelő receptoruk van, mint az átlag embereknek (átlagosan 3) a 4-5 receptorral rendelkezők, olyan színárnyálatokat is képesek feldezni, melyek számunkra láthatatlanok.

Egy felnőtt ember vére több, mint 19.000 km-t kering egy nap alatt, ez olyan mintha keletről nyugatra, átutaznánk a Csendes-óceánon.

A köztudatban elterjedt 5 érzékelés, szaglás, látás, hallás, tapintás, ízérzékelés, ezen kívül még 15 különféle módon érzékelhetjük a minket körülvevő dolgokat. Ilyen érzékelők a hőmérséklet,szomjúság, éhség, fájdalom, idő, teltség érzet...stb.

Az emberek, a bennük lezajló élő organizmusok kémiai reakciójának köszönhetően fényt bocsátanak ki magukból a sötétben, azonban ez a fény ezerszer gyengébb annál, amit az emberi szem képes érzékelni.

A felnőtt emberek életük 33%-át alvással töltik, ezzel szemben az állatoknál a kígyók életük 75%-át a kutyák pedig életük 44%-át alusszák át.

Testünk minden reggel 1-1,5 cm-rel magasabb, mint esténként.

Ha az emberi agy egy számítógép lenne, akkor 38 000 trillió művelet elvégzésére lenne képes egy perc alatt. A világ legokosabb számítógépe, ennek mindössze 0,002%-át tudja végrehajtani.

(Forrás: lelkielet.co.hu l kép: pixabay.com l Idézet: citatum.hu)