Jump to content

A változókor hatása a nőkre...

2018. 04. 10. 14:28

 A változókor tüneteit minden nő másként éli meg. Az, hogy mennyire sikerül megbarátkozni az új helyzettel, az aktuális testi-lelki állapot is nagyban befolyásolja.

A menopauza beköszöntével, a nő nem veszít nőiességéből, bár sokan úgy tekintenek erre az időszakra, mintha valamilyen betegség lenne, holott ez az életünk természetes velejárója, amivel a testi-lelki harmóniánk megőrzése érdekében, nem árt megbarátkozni. A menopauza során bekövetkező hormonális változások hatással vannak a bőr és a haj szerkezetére egyaránt.

A menopauza hatása a bőrre...

Többek között, a bőr feszességéért is az ösztrogén hormon felelős, a bőr víztartalma elősegíti, hogy egészséges, élettel teli és feszes maradjon a bőrünk. Kb. 35 éves kor felé, a szervezetben kevesebb kollagén termelődik, mely hatására a bőr elvékonyodik és veszít rugalmasságából. Ha a változókorral együtt, az ösztrogénszintünk is csökken, felgyorsulnak az öregedési folyamatok.

Összeségében a hormonok, főként az ösztrogén felel arcbőrünk egészségéért is, ugyanis hatással van a kollagén termelődésre. Mivel a változókor beköszöntével kevesebb ösztrogén termelődik, ezáltal nincs megfelelő mennyiségű kollagén a bőr rugalmasságának és feszességének megtartására.  A bőr ilyenkor szárazzá, érzékennyé válik, ezen felül előfordulhat, hogy mindezt égő, viszkető érzés kíséri, hámlással, vagy pirosodással egybekötve.

A kor előrehaladtával a bőrben található hajszálerek elvékonyodnak, a bőr veszít ellenállóképességéből, ilyenkor megjelennek a különféle bőrhibák, megváltozik a bőr rugalmassága és fokozódik a ráncosodás. A bőr szerkezetének romlása melanin felhalmozódást eredményez, ennek hatására alakulnak ki a barnás öregségi foltok. Ezeknek a folyamatoknak a hátterében az ösztrogén hormonok csökkent termelődése áll.

A menopauza nem csak bőrproblémákért felelős. Mindezek mellett, hajhullást, hőhullámokat, fokozott izzadást, szőrösödést is okozhat. Menopauza idején míg az ösztrogén (női) hormon termelődése csökken, addig a férfi hormonok (androgének) termelődése alacsony szinten ugyan, de termelődik. Mivel az ösztrogén szint a normálishoz képest jelentősen csökkent, így a korábban elnyomott férfihormonok, most előtérbe kerülnek. Ezek a hormonok pattanásosodást, fokozott faggyúterlemődést (izzadás, fejbőr zsírosodás), szőrösödést is okozhatnak.

Az arcápolás fontos!

Nem szabad változókorban sem megfeledkezni a megfelelő arcápolásról, hiszen ezzel megelőzhetjük a további ráncok és bőrproblémák kialakulását. Kozmetikai kutatások kimutatták, hogy lehet orvosolni az ösztrogén csökkenésével járó bőrproblémákat, ugyanis vannak olyan flavonoidok melyek kedvező hatással vannak a bőr ösztrogén szintjének csökkenésére.

A legfontosabb a hyaluron savas arcápolás, ugyanis ez segít megőrzini a bőr víztartalmát, a hidratáltságát és megelőzi a kellemetlen bőrszárazságot. Számtalan ránctalanító, kollagénes krém, arcápoló termék áll a nők rendelkezésére, valamint házi késítésű arcápolókkal is megelőzhető a bőr szerkezetének és egészségének romlása. Fontos, hogy rendszeresen használjunk a bőrünknek megfelelő nappali és éjszakai krémet, ránctalanítókat, hetente többször készítsünk otthoni pakolást, figyeljünk az étrendre, a mozgásra és ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékpótlásról sem.

 

(Forrás: lelkielet.co.hu l kép: pixabay.com)