Jump to content

Házisárkány 2.0

2018. 05. 14. 19:00

Fiatalon elképzelhetetlen az öregedés. Látjuk a körülöttünk élő idősebb generációt, és nem hisszük, hogy egyszer ide mi is elérkezünk. Nem rossz az, ha eljutunk az öregségig, de azt meg kell élni.

Nemcsak el kell odáig jutni, de meg is kell élni, mind fizikailag, mind pedig lelkileg az idősödést. Bizony, büszke lehet magára és genetikájára az, aki minden komolyabb betegség nélkül elért tisztes kort. Senki nem tudja, mennyi van kiszabva, ám ahelyett, hogy az idő múlásán, bőrünk feszességének csökkenésén keseregnénk, találni kell mindig célokat, boldogságot.

Fiatalként könnyebben veszünk magunk körül mindenféle változást, történjen az a munkahelyen, a magánéletben. Ahogy idősödünk, más értelmet kap a világ és egész megvilágításban látunk sok mindent, mint azelőtt. Értünk, felnőttünk, tanultunk hibáinkból (már aki), és talán a fókuszban már nem saját magunk vagyunk, hanem a családunk, gyermekeink. 

Házisárkány újratöltve
Az emberi szervezet nagy változásokon megy keresztül. Egyszer meg kell élnünk a kamaszkort, amely fizikálisan és lelkileg is okozhat nehézségeket, majd 40-60 év között megint csak arra eszmélhetünk, hogy változunk. A változókor kinél korábban, kinél később, de jelentkezik, mert épp olyan természetes folyamat, mint a tinédzserkorban megéltek. El kell fogadnunk, hogy bármennyire szeretnénk fiatalnak tudni magunkat, lélekben és fittség szempontjából is meghazudtolhatunk néhány huszonévest, de a születési évünk nem hazudik. Még ha kiváló edzettségnek is örvendünk, a lelkületünk is nagyon fiatalos, középkorú emberként nem tekintenek ránk fiatalként. Ez ellen lehet küzdeni, bármennyit edzünk, plasztikáztatunk, csodaszereket használunk, idősödünk. Még a testünk is érezteti velünk, hogy változunk. Gyermekeink már nagyok, talán már a családi fészekből is kirepültek, munkánkban már nagyon nagy előrelépésben nem reménykedhetünk. Végre a gyerekek élik a saját életüket. Mindig háttérben megmaradunk támaszukként, de már önálló életet élve felelős döntéseket hoznak. Ahelyett azonban, hogy élveznénk a szabadságot és a kevesebb terhet, lelkünk megüresedik, fizikailag is furcsaságokat tapasztalunk magunkon. Olykor elfogy az erőnk, és ezt csak tetézheti, hogy az akaratunk is. Mindez frusztráltsággal, veszekedéssel, hisztivel járhat. Tiniként már egyszer átéltünk hasonló céltalanságot, nehézséget mind mentálisan, mind fizikálisan, és már megint egy mókuskerékben vagyunk. Ezt nevezik élet-közép krízisnek.

Nem elég a lelkünkben lévő keszekuszasággal együtt élni, azt feldolgozni, de még azzal is számolni kell, hogy fizikailag is jelzi a szervezet az öregedést. A klimax bizony annak a jele, hogy egy új korszak köszönt be az életünkbe. Nehéz minden megingás nélkül megélni azt, hogy a kor elhaladt felettünk. Már nem csak mi érezzük, hogy változik a testünk (klimax tünetei, menstruáció elmaradása, lelki megingás), hanem annak látható jelei is vannak: ráncok, menstruáció ősz hajszálak, megereszkedett bőr. Mielőtt azt hinnék a férfiak, hogy őket ez mind messzire elkerüli, tévedtek. Az évtizedek óta felhalmozott stressz, a nemi teljesítőképesség csökkenése, a kihunyt vágy mind kihat az életükre. A sokszor emlegetett kapuzárási pánik jelentkezhet.

Az élet-közép krízis tehát jelentkezhet mindkét nem esetében és olyan belső válságot élhetünk meg ilyenkor, amely kihat a párkapcsolatra, az életminőségre is. Aki ezt az időszakot is a saját javára tudja fordítani, az sokat tanulhat önmagáról, bölcsebbé válhat, amit felhasználhat életének egy új szakaszában.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | bloggedd.com, time.com, giphy.com/képek)