Jump to content

Arcunkon a múltunk

2018. 05. 16. 19:00

Ha belenézel a tükörbe, látod azt a gyermekkori önmagadat, amelyet a fotókon is? Ha csak néhány vonást fedezel fel abból, ami gyermekként volt, akkor az idő múlásáról tanúskodik, de elárul mást is. Az arcunk múltunk őrzői.

Ahogy a szem a lélek tükre, úgy az arcunk sem hazudik, ugyanis sok mindent elárul rólunk. Nemcsak azt mutatja, hogy jó kedvünk van, ha mosolyra húzódik a szánk, vagy szomorúak, ha lebiggyed, hanem más egyebet is. A múltunk kiülhet az arcunkra úgy, hogy nem is tudunk róla. Barázdák, apró foltok, ráncok, színelváltozások, kiütések árulkodhatnak a korunkról, betegségekről, egészségügyi állapotunkról, de arról is, hogy milyen volt a gyermekkorunk.
Az arcon található jelek megmutatják azt, hogyan éreztük magunkat gyermekként, milyen múltbéli élményekben volt részünk. A szemeink igencsak beszédesek, és sokat elárul a tekintetünk. Ám egy másik emberrel való beszélgetésünk során nemcsak a szemünket fürkészik, hanem az arcunkat is, ahogyan mi is tesszük mással. Az arcunk az, amelyről a jelen is leolvasható, de ugyanúgy a múlt is. Azontúl, hogy az egészségügyi állapotra lehet következtetni a bőr állapota alapján, úgy a gyermekkorunk minősége is kiolvasható arcunkból. Az akkori történések olyan jeleket hagynak az arcunkon, hogy azokat életünk végéig cipeljük. A kora gyermekkori életmódunk, történések kiülnek az arcunkra. A nem megfelelő táplálkozás, a passzív dohányzás, betegségek, negatív hatások, rossz családi légkör éppúgy hatással van, mint a boldog családi légkör, gondtalan gyermekkor.

Szimmetria és aszimmetria
Az Edinbourgh-i Egyetem kutatói vizsgálatba kezdtek annak kiderítése érdekében, hogy milyen nyomokat hagy az arcon a jó és a rossz gyermekkor. A boldog és kiegyensúlyozott gyermekkor szimmetrikus arcot ad a gyermeknek. Ez a szimmetria természetesen életük végéig megmarad. Az arcon megjelenő aszimmetria pedig arról árulkodik, hogy a személynek sokkal nehezebb volt a gyermekkora, mint a szimmetrikus arcúaké. Az arc aszimmetriáját a stressz, a rossz családi légkör, a negatív hatások eredményezik. A gyermekek függnek szüleiktől, családjuktól, de felnőttként lehetőségük van arra, hogy saját életük irányítását a kezükbe vegyék, és sokkal jobbá tegyék. Ám hiába válik sokkal jobbá az aszimmetrikus arcú ember élete, a rossz gyermekkor nyomain ez mit sem változtat. Örök jele marad annak, amiket átélt gyermekként, és ez aszimmetriában mutatkozik meg.

A vizsgálat
Közel háromszáz nyolcvan éven felüli ember életútját követték nyomon már gyermekkoruktól kezdve. A kutatásban résztvevő szakembereknek tehát rálátásuk volt az egyes emberi életekre. Azt vizsgálták, hogy a negatív történések és azok gyakorisága milyen nyomokat hagyott egyesekben. Minél gondtalanabb és boldogabb volt valaki gyermekkora, annál nagyobb szimmetria volt arcában. Az ilyen arcú embereken hosszabban időzik el mindenki tekintete, vonzóbbnak is találjuk, mint az aszimmetrikus arcúakat. Mintha az aszimmetria intő jele lenne annak, hogy az illető személy mögött nehéz élet, rossz körülmény áll, amely során megsérült.
Minél gondtalanabb volt a gyermekkor, annál szimmetrikusabb az arc. Ezt találták igaznak a férfiak esetében, de ugyanez nem vonatkozott a nőkre. Esetükben nem találtak összefüggést a szociális helyzet és az aszimmetria között.
Egyes nők fiatalabbnak tűnnek koruknál. Már ez nagyon jó hír azoknak, akik fiatalabbnak tűnnek, mint amennyik, de még jobb hír, hogy tovább is élnek, mert esetükben kisebb a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának esélye és alacsonyabb a vérnyomásuk is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | pixabay.com, http://bigthink.com/képek)