Jump to content

Az IQ és az EQ mellé jön az SQ is

2018. 05. 18. 19:00

Mindenféle paraméterekkel rendelkezünk, amelyek számot adnak magasságunkról, súlyunkról, intelligenciánkról. Egyszóval vagyunk valamennyik és valamilyenek, és az vagy megfelel az átlagosnak, de lehet több és kevesebb is. Az IQ és EQ mellett létezik az SQ is.

Az értelmi intelligenciánkról (IQ) ad számot az intelligencia hányadosunk, de a magas intelligencia mit sem ér, ha ahhoz nem társul magas érzelmi intelligencia (EQ) is. Ezek már mind ismert és gyakran használt fogalmak, de annál kevesebbet hallunk az SQ értékről. Legtöbbünknek ismerete sincs erről. Amikor már se az érzéseinkre, se az eszünkre nem támaszkodhatunk, attól a ponttól kezdődik az SQ, vagyis a spirituális intelligencia.

A spirituális szó hallatán azonnal mágiára, a tévében látható jósokra, látókra és mágusokra gondolunk. Mindegy azonban, hogy foglalkozunk-e az ezotériával vagy sem, olykor felmerül bennünk a kérdés, hogy kik vagyunk, miért vagyunk? Keressük az élet nagy kérdéseire a választ. Ez már a spirituális intelligenciánk megnyilvánulása.

A kutatók már régóta mérik az ember intelligenciájának szintjét, amely alapján besorolhatók vagyunk egy-egy csoportba. Az érzelmi intelligencia fontosságát is sejtjük, de még nem mérjük, míg a spirituális intelligenciát nem is tartjuk számon. Megérzései márpedig mindenkinek vannak. Ha odafigyelünk magunkra, gondolatainkra, akkor megbízható útmutatót figyelhetünk meg. Olykor a spontán, megérzés alapján történő cselekvéssel sokkal jobb eredményt érhetünk el, mint azzal, amelyiknek minden apró részlete megtervezett. Vannak olyan pillanatok az életünkben, amikor megmagyarázhatatlanul érezzük, hogy mi a helyes, ám ezt a gondolkodás felülírhatja, és mégsem megérzéseinkre hallgatunk. Kutatók már azt is tudják, hogy az ilyen spontán megérzésért az agy melyik területe a felelős. Az agy ezen része függetlenül működik minden mástól, vagyis nem hat rá az ész, a logika.

Ahogy mindenkinek van valamilyen IQ-ja és EQ-ja, úgy mindenkiben van SQ, spirituális intelligencia is, de ezt elnyomjuk magunkban. Mindenkinek vannak megérzései, de azokat nem mindig visszük véghez, mert az nem a kultúrájának, kereteinek teljesen megfelelő irányba vinné. Inkább azt az utat keressük, ami nekünk is jó, és a környezetünk is elfogadja.

Egészen más lenne az életünk akkor, ha hallgatnánk megérzéseinkre. Hányszor pattantunk volna már fel munkahelyünkről. Számtalanszor szembe szaladtunk volna már a szabályokkal, de az csak nekünk ártana. A megérzés, a spontaneitás tehát bennünk van, csak vagy nem is figyeljük, vagy tudatosan elnyomjuk. Az SQ pedig pont úgy lenne fejleszthető, ha megvalósítanánk belső sugallatainkat. Életünk boldogabb, szabadabb lehetne azáltal, és a nehézségekből is gyorsabban kilábalhatnánk, ha ösztönszerűen cselekednénk bizonyos helyzetekben.

Az SQ segíthet abban, hogy döntést hozzunk valami felett. Ha másképp szeretnénk fogalmazni, akkor a spirituális intelligencia jelentheti az ember egyedi legmagasabb szintű intelligenciáját, vagyis saját bölcsességét.

Tudtad például, hogy ha saját létedről gondolkodsz, vagy spirituális, vallásos téma kering az agyadban, akkor az agy halántéklebenyében van aktivitás? Ezt a területet istenközpontnak nevezik a tudósok, és létezését a szakemberek is megerősítették. Mindegy, hogy ki miben hisz, az ember biztosan az a lény, aki törni szokta a fejét saját létezése miatt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | hatsonlive.co.uk, culture-conscious.com, thespiritoflife.net/képek)