Jump to content

Tudod, hogy ki vagy és milyen vagy?

2018. 05. 30. 17:00

Szoktál elmélkedni az élet nagy dolgain? Az élet nagy dolgaiba beletartozik számodra az is, hogy ki vagy te, és miért létezel? Miért pont ide születtél, mi a feladatod? Az önismeret fejlesztése mindenki számára alapvető fontosságú.

Az önismeretet úgy is megfogalmazhatjuk, mint önmagunk megértése. Ki értsen hozzánk leginkább, mint saját magunk?! Ha belenézünk a tükörbe, látjuk fizikai megnyilvánulásunkat, de a belsőnkbe csak mi magunk látunk bele igazán. Más is közel kerülhet hozzánk, és ha nagyon jó beleérző képessége van valakinek, annak az önismerete is jó és más embereket is sokkal hamarabb kiismer.  
Az önismeret első szintjén felismerjük képességeinket, adottságainkat. Ez egy felületes ismeret önmagunkról, mégis szükséges, hogy tudjuk, mennyit bírunk, mekkora az akaraterőnk, kitartásunk. Egy kicsit mélyebbre ásva magunkban olyan korábbi élményeket hozhatunk felszínre, amelyek hatottak ránk, amelyek befolyásolják jelenlegi viselkedésünket is. Ez az önismereti szint már azt tükrözheti, hogy a belső szándékaink összehangban vannak-e azzal, amit most teszünk. Ez az önmagunkkal szembeni igényeinket mutatja, de a harmadik önismereti szint már azt jelzi, hogy mennyire vagyunk képesek a társadalmi követelményeknek megfelelni. Hogyan látnak minket mások, és az egyezik-e azzal a képpel, amelyet magunkról vallunk?

Ahhoz, hogy megismerjük magunkat és másokat is, önismeretre van szükségünk. Az önismerethez pedig kell az empátia és a tudatosság. Ha cselekedeteinket értelmezzük, átgondoljuk, hogy mit és miért csináltuk, akkor segítjük magunkat abban, hogy megismerjük önmagunkat, valamint hogy ne essünk mindig bele ugyanabba a hibába.
Az önismeret útja ugyan előrehalad, de mindig visszatekint előzményekre. Vissza kell tekinteni gyermekkorunkba, akkor mit láttunk, hallottunk, mi hatott ránk. A gyermekkorban megtanult viselkedésformák a mai napig jelentkeznek. Ha pedig nem jó mintát sajátítottunk el, ideje azon javítani.
Az élethosszig tartó tanulás elmélete tehát működik, és működnie is kell ahhoz, hogy fejlődni tudjunk. Nemcsak az iskolapadban ülve, a tankönyv felett gubbasztva tudunk tanulni, hanem önmagunk megfigyelésével is.

Ha tetted fel már magadnak azt a kérdést, hogy ki vagy te valójában, és mi a dolgod, de arra nem tudtál egyértelmű választ adni, akkor most segíteni próbálunk egy önismereti teszttel. A pinkanyu blogjában akadtunk rá erre a remek kis önismereti tesztre. Ha kíváncsi vagy, ki is vagy te valójában, hátha ezzel is közelebb kerülsz önmagadhoz. Az önismereti tesztet IDE kattintva éred el. Jó szórakozást!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu, pinkanyu.cafeblog.hu | képek: maxpixel.net, openheartedrebel.com, thecut.com)