Jump to content

A szem nemcsak a lélek tükre, a stresszé is

2018. 06. 02. 19:00

A stressz szó számunkra magát a feszültséget jelenti. Semmi jót nem csatolunk hozzá, csak az idegeskedést, a betegségeket, kapcsolatok megromlását. Pedig a stressz jöhet jókor, kihozhat belőlünk olyan rejtett tartalékokat, amire senki sem számít.

A szem a lélek tükre, de minden másról is árulkodhat. Akár betegség is kiolvasható az ember tekintetéből, mint ahogy a fáradtság és a feszültség is. A látásunk a legfontosabb érzékszervünk. A látáson keresztül érzékeljük a külvilágot, annak eseményeit, és nincs olyan nap, hogy ne használnánk. A szemeinkben lezajlódó folyamaztok egy része automatikus, és nem tudjuk azokat irányítani, míg érzelmek hatására a szemünk máshogy viselkedik. Jobban kinyílhatnak szemeink, távolabbra meredve bámulunk, szűkülnek-tágulnak a pupillák. Azaz nemcsak látunk szemeinkkel, de láttatunk is, azok által képesek vagyunk kommunikálni is. A szem ugyanis beszédes szervünk. Nemcsak szavakkal szólhatunk, hanem az arc grimaszaival és mimikával, valamint a szemeinkkel is. Tekintetünkkel kifejezhetünk örömöt, bánatot, haragot, dühöt, félelmet stb. Értékrendszerünk, személyiségünk, tapasztalataink is hatással vannak arra, hogy egy-egy látott eseményre hogyan reagálunk, azonban a szemünk, a tekintetünk igazán árulkodó lehet arról, hogy mi a véleményünk. A pupilla sokkal jobb hazugságvizsgáló, mint bármi más.

A stressz mostani életünk általános velejárója, amelyet csak részben tudunk elkerülni. Mivel naponta szembe találjuk magunkat a stresszel, így az kihat életünkre, egészségünkre, szemünkre is. A stressz fokozatai a tekintetünkben is jelentkezhet, így a legenyhébb az, ha a szemünk száraz, a tekintet kicsit homályos, láthatóan fáradt, üveges, semmibe meredő, az arcbőr pedig fénylő. Kicsit olyan érzés, mintha nem lennénk a testünkben, szó szerint csak nézünk ki a fejünkből. Meglehet, hogy agyban is fáradtnak érezzük magunkat, így egy kis alvás segíthet, amennyiben ez megoldható. A folyadékmennyiség pótlására mindenképp szükség van, de ha a stressz ezen jeleit tapasztaljuk, akkor igyunk egy pohár vizet. A testünk jelzi, hogy fáradt, elégítsük ki igényeit.
A stressz komolyabb megnyilvánulása az, ha az egyik szem izma fokozottabban összehúzódik, ezért az arra érzékenyebb agyféltekében jelentkezik, és az ahhoz tartozó szem izma úgy összehúzódik, hogy az a szemgolyó magasabbra ugrik, mint a másik. A stressznek ez már az az állapota, amikor már nehéz szépséget találni az életben. Márpedig ez vészjelzés a test részéről, így muszáj célokat és értelmet találni az életben. Szükség van a pihenésre is.
A harmadik stresszállapot, amelyet a szem is mutat, és már szakember segítsége is szükséges lehet az, ha minkét szemnél jelentkezik az izmok összehúzódása. Habár ilyenkor már a két szem szimmetrikus, így a látás szempontjából jobb, mintha csak az egyik szem ugrik magasabbra, azonban ha tartósan fennáll ez az állapot, akkor azt is jelzi, hogy olyan életszakaszba kerültünk, amelyet segítség nélkül már nem biztos, hogy meg tudunk oldani.

A feszültség mindennapjaink része, azonban tudni kell megszabadulni attól. Ha nem megy, az megnyilvánul egészségromlás formájában. Akár a szemeinken is jelentkezhet a stressz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: independent.co.uk, huffingtonpost.com, independent.ie)