Jump to content

Tologatjuk, halogatjuk, pedig ránk vár

2018. 06. 11. 19:00

Mit tennénk akkor, ha azt csinálnánk, amit csak akarunk? Mit tennénk akkor, ha reggel nem a munkába kellene sietni, hanem ránk lenne bízva, hogy mit csinálunk? Nos, olyan ritka pillanatok ezek, hiszen minden időnk és feladatunk szabályozva van.

Kevesen tehetjük meg azt, amit akarunk. Ha el szeretnénk érni céljainkat, azok megvalósításához sokszor pénzre van szükség. Létfontosságú, hogy legyen stabil munkahelyünk, hogy családunkat anyagi biztonságban tudjuk. Munka után is sok teendő vár ránk, és még időt kell szakítani a családtagjainkra is. Pedig néha legszívesebben letennénk mindent, és egy lakatlanszigetre utaznánk, ahol csak pihennénk. A sok elvégzendő feladat közül előfordulhat, hogy elfelejtünk egy-kettőt megvalósítani, vagy egyszerűen nem jut rá idő, ám más esetben inkább arról van szó, hogy figyelembe sem vesszük azt, és halogatjuk annak elvégzését. Az már azonban egészen más kategóriát képvisel, amikor életformává kezd válni a halogatás. Vagyis egyre több minden elvégzendő halmozódik fel körülöttünk. Ha egyet meg is valósítunk, még mindig találnánk olyat, ami ránk vár. Nem jó így élni, mert igénytelennek, feledékenynek, megbízhatatlannak tűnünk. Pláne, ha másnak ígérünk meg valamit, és azt nem teljesítjük.
Szokj le arról, hogy teendőidet halogatod. Ha tudod, hogy a feladat elvégzése mindenképp rád vár és helyetted senki sem fogja elvégezni, akkor csak rosszabb, ha tologatod magad előtt. Írj egy listát arról, hogy mit kellene megvalósítanod. Lesz a feladatok között kisebb és nem is olyan életbe vágóan fontos dolgok, ám bizonyára olyan is akad majd, aminek láttán még te is elszégyelled magad. Nem baj, így szembesülsz azzal, hogy mit kell megtenned. Az elvégzendő, eddig halogatott teendők közül válaszd ki a legfontosabbat és a legkevésbé azt. Ha már itt tartasz, akkor a lista olvasása közben rájössz, hogy némelyik feladatot nagyon kész, csak annyira jelentéktelennek tűnt, azért is halogattad. Ha azonban megoldod a feladatot, egyet kipipálhatsz a listádból. Jöhet a következő. Mire észbe kapsz, egyre kevesebb olyan marad, amit még nem oldottál meg. Csak neki kell állni az elvégzésnek, nem igaz? Persze akadhat olyan feladatod is, amelyhez egy magad nem mersz nekikezdeni. Kérj segítséget, hívj szakembert. De fogy a listán szereplő teendő, és a te lelked is megnyugszik annak láttán, hogy milyen hatékony vagy. Ez már önmagában jutalom, mert jó érzéssel tölt el, ha valami nehézséget áthidalunk. Akár meg is jutalmazhatod magad valamivel.

Ezentúl legyen mindig egy listád fontos teendőidről. Még ha nem is szívesen kezdesz neki, nagyon sok feladat olyan, hogy többet gondolkodunk azon, mint ami idő a megoldásához szükséges. Legyen jól látható helyen a lista, amely a megvalósításra motivál. Milyen jó érzés az, ha fontos dolgaidat elvégezve nyugodtan pihenhetsz le és nem nyomaszt annak terhe, hogy még mennyi mindent nem végeztél el.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: healthline.com, cambodiaireland.com, giphy.com)