Jump to content

Mi a probléma? Van-e probléma? A megoldás benned van

2018. 06. 28. 19:00

Mindenkinek vannak problémái. Ezek nemcsak az élethez hozzátartozó momentumok, hanem megoldandó feladatok, amelyek tanítanak, erősítenek. No, de mi a probléma?

A Karib-tenger kalózai filmből idézve "Nem a probléma a probléma. A probléma a hozzáállásod a problémához." Azt is mondják, hogy a probléma nem is létezik akkor, ha a megoldást is megtalálod magadban. Ám akkor sem beszélhetünk problémáról, ha a megoldás tőled független.

Fura dolog, ezek szerint akkor nagyon sokszor nincs is baj, csak mi magunk kreálunk gondokat. Ha túl nyugodt és unalmas az életünk, akkor keltünk magunkban egy kis feszültséget. Ha felmerül az életedben a gond, akkor mi a jellemzőbb rád? Az, hogy ülsz felette, sopánkodsz és sajnálod magad, vagy pedig rögtön azon kattog az agyad, hogyan tudnád megoldani?

A gyerekek miért hisztiznek? Mert oldani akarják magukban a feszültséget, el akarják érni a céljukat. Felnőttként ez a hiszti ugyanúgy életünk része lehet, mert ezzel a viselkedéssel fel akarjuk annak a figyelmét kelteni, akitől a megoldást várjuk. Mi magunk nem akarunk megközelíteni sem a problémát, oldja meg helyettünk más a dolgokat. Csakhogy ebbe jóval több energiát kell fektetni, mint sokszor a tényleges megoldásba. Ez is lehetőség, csak energiaigényes, és nem biztos, hogy megtérül. Van, amikor az ilyen hiszti nem talál célba, és akkor mi marad? Csak magunkra számíthatunk.

Mástól várod életed nagy gondjaiban a megoldást? Tanácsot éppen kérhetünk, az ingyen van, és még akkor is nálunk a döntés joga, hogy elfogadjuk-e vagy sem, azonban nagy bátorságot és önbizalmat adhat az, hogy végre nem bújunk el saját problémáink elől. Nem hátrálunk meg, hanem beleállunk a helyzetekbe és megoldjuk. Az első nagy probléma sikeres megoldása után nyugodtan vállon veregethetjük magunkat. Mintha egy új embert ismernénk meg saját magunkban, vagy legalábbis egy másik oldalunkat. Ezt a változást lehet, hogy mások is észreveszik rajtunk. Erősebb, határozottabb, magabiztosabb embert látnak személyünkben.

Egy probléma megoldása lényegében arra ad lehetőséget, hogy újabbaknak adjon teret. A problémákat úgy is fel lehet fogni, mint leckék, amelyek tanítanak, nevelnek. Ha megváltozik a szemléletünk, és neki merünk menni az adandó problémáknak, akkor új ajtók nyílhatnak, új lehetőségeket  és embereket ismerhetünk meg, így a gondra már inkább lehetőségként lehet tekinteni.

Tekints a problémára úgy, mint megoldandó feladat. Mindjárt más hatást fog benned kelteni. Nem negatívumként kezeled, hanem egy olyan élethelyzetnek, amely új ajtót nyit számodra, lehetőséget adva a változásra. Ugye, hogy mennyire más ez a felfogás?

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: stillcracking.com, giphy.com, redbooth.com)