Jump to content

Gazdálkodj okosan, mert nem árthat

2018. 07. 14. 17:00

A mai világban a takarékoskodás megy a legnehezebben sokunknak. Most nem vesszük számításba „zsugori uramékat”, akiknek a spórolás már-már művészi szinten megy. Ők a másik véglet. Nézzünk néhány ötletet, hogyan tudnál szert tenni egy kis pluszra.

Pluszra? Mikor minden pénznek megvan a maga helye és így is csak lyukakat tömögetsz állandóan? Pedig ez nem lehetetlen, de más gondolkodásra van szükség, és a rossz beidegződéseket módosítani kell.

A spóroláshoz olykor le kell mondani dolgokról, de meg fogsz lepődni, hogy nem is olyan nagyokról. Egy vásárlás során akkora árukészlettel találkozunk, és mindenfelől azzal tömik a fejünket, hogy vedd meg ezt, mert olcsó és jó, vedd meg azt, mert egészséges és jó, vedd meg amazt, mert az trendi. A vásárlásra buzdítást tapasztaljuk, sokszor pedig nem is vagyunk ennek teljesen tudatában. Elindulunk vásárolni a reggelihez, de hazatérünk mosószerrel vagy más olyan termékkel, amelynek köze sincs az étkezéshez. Tehát a spórolás első részét az jelenti, hogy csak és kizárólag azt vásároljuk meg, amire szükségünk van. Ha egyáltalán nem ez az általános az életünkben, akkor bizony eleinte nem is olyan könnyű a feladat. Egyszerűbb talán akkor, ha a pénztárcánk szűkre szabott. Ha kevesebb pénzből kell gazdálkodnunk, akkor sokkal jobban meg kell fontolnunk azt, hogy mire adunk ki. Válogatni kell a termékek között is. Elve meg kell különböztetnünk, hogy mit szeretnénk, és mire van szükség.

Takarékoskodni senkinek sem árt, mert az élet sodorhat olyan helyzetbe, amikor nagyon jó lenne egy kis tartalékhoz nyúlni. Ám, ha nincs mihez, akkor vagy nagy bajban találjuk magunkat, vagy hitelt veszünk fel. A spórolás célja sokféle lehet, de bármi is motiváljon, az biztos, hogy sokat tanulhatunk magunkról, a tudatosságról, erősíthetjük akaratunkat, és megközelíthetjük céljaikat.

A spórolás is fejben dől el, mint oly sok minden. Ám, ha az tettekkel nem igazoljuk, akkor az elgondolás sem működik, ezért többféle takarékoskodást bevezethetsz. Kezd például úgy, hogy nem szabsz magadnak összeget, amit félre kell havonta tenned, hanem a hónap végén megmaradó összeg kerüljön a perselybe. Ez lehet több vagy kevesebb pénz, de akár a semmivel egyenlő. Ez egyáltalán nem megvalósítható, ha kicsi pénzből kell gazdálkodni, mert hónap végére garantáltan feléled minden pénzedet, még ha nem is költekezel nagyon.
Ha a jövedelmed 10%-át tudnád félretenni minden hónapban, az már sokkal jobbnak tűnik, de ez megint csak a nagyobb bevétel esetén működik jobban. Ha mégis tudsz mozgósítani a fizetésedből 10%-ot, akkor vagy azonnal kösd le, vagy tedd át másik számlára, amelyet nem használsz. Semmiképp ne hagyd rajta a számládon, de készpénzként se vidd haza, mert szinte biztosan hozzá fogsz nyúlni.
Meghatározhatsz magadnak egy bizonyos összeget, amit kivonsz a fizetésedből, és azt félrerakod. Akkora pénzben gondolkodj, amekkorát meg tudsz magadtól vonni. Ez lehet akár 1000 forint, de akár sokkal nagyobb összeg is.

Sokan teszik már meg azt, hogy minden nap belenéznek a pénztárcájukba és az abban lévő kétszázasoktól megszabadulnak, amelyeket egy perselyben gyűjtenek. Akár naponta több 200 forinttal gazdagodhat a malacka, miközben annak hiánya fel sem tűnik, azonban viszonylag rövid idő alatt nagyobb összeget lehet így félretenni.

Egy másik megoldás szerint a takarékoskodást egy minimális összeggel indítod, 10 forinttal, majd naponta ugyanennyivel növeled. Nem tűnik nagynak, de a századik napon már ezer forintot kell belecsengetni a perselybe. Igaz, hogy a századik napra a megtakarításod összege több mint ötvenezer forint lesz.

Megcsinálhatod ugyanezt a módszert úgy is, hogy minden nap azonos összeggel növeled a perselyed tartalmát. Ezt teheted akár 50, 100, 200 forinttal is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: womansday.com, aarp.org, fwlogistics.com)