Jump to content

A depresszió ellenszere a jókedv és az optimizmus

2018. 08. 01. 17:00

Népbetegség a depresszió, lelki eredetű probléma. Ám nem csak lelki dolgok állhatnak a mögött, ha valaki ne lássa az élet szépségeit, búskomor, nincs benne életerő.

Egy amerikai egyetem kutatója úgy vélekedik a depresszióról, hogy a pszichés eredet mellett más is beleszólhat a depresszió kialakulásába. A depressziót ugyanis eddig teljes mértékkel lelki eredetű problémaként kezelték, pedig ennél többről lehet szó. A lelki okok mellett fizikai és biológiai eredete is lehet.

Hogyan érzed magad, amikor igazán beteg vagy? Nem akkor, amikor fáj a torkod, de mindent el tudsz látni magad körül, hanem arra a fajta betegségre gondolunk, amikor ágyba kényszerít a láz, szenvedsz még a fekvéstől is. A betegség ideje alatt átélt rosszkedvűség pontosan olyan, mint a depresszió, az agyban ilyenkor megnő annak a hormonnak a száma, amely beteg üzemmódba kapcsolja az egész szervezetet. Az immunvédelemért felelős fehérje a citokin, ennek a szintje nő meg betegség esetén, de a depresszió alatt is. Ez az agyban jelentkező gyulladást vált ki. Már kutatásokkal is tudják bizonyítani, hogy a citokin szintjének emelkedése és a gyulladás fellépése összefügg egymással, ilyenkor jelentkezik a depresszió.

A depresszió komoly dolog, de ez egy mókuskerék is lehet. Azok, akik lehangoltak, semmiben nem találnak szépséget és mozgatórugót, az egész életre úgy tekintenek, mint rossz dolog.. Ezzel azonban az a nagy probléma, hogy csak tovább fokozzák magunkban és maguk körül is a feszültséget, a nehézséget. De a szomorú, életében megkeseredett ember min is tudna mosolyogni?

Márpedig pontosan erre lenne szüksége. Ha nem tud semmin nevetni, vagy mosolyogni, újból kell tanulni azt. A pozitív hozzáállás és a humorérzék önmagában gyógyírként hatnak. Minél többet mosolyog valaki, annál erősebbé válik a szervezete. Márpedig naponta ki vagyunk téve a kórokozók támadásain túl más kellemetlenségeknek is, amelyekkel szembe kell néznünk. Csakhogy, ha az erős immunrendszer hadba áll, és a jókedvünk, optimizmusunk sem hagy el, akkor sokkal könnyebben kerekedhetünk felül bármilyen problémán.

A depresszió, a beteg lélek előbb vagy utóbb betegség formájában is megjelenik.

Mindenki életében jelentkeznek nehéz periódusok, amelyek lehetnek annyira új élethelyzetek, amelyekkel még azelőtt nem találkoztunk. Ehhez szükséges mentálisan is alkalmazkodni, mert ha nem sikerült megoldást találni, felvenni a kesztyűt, akkor a szervezetünk és a lelkünk is megbetegszik.

Nem arra kell várni, hogy megnyerjük a lottó ötös nyereményét, mert annak valószínűsége nemcsak kicsi, de a pénz nem feltétlenül boldogít. Az élet tele van ajándékkal és boldogsággal, csak a legtöbbször mozaikdarabokként kapjuk. Éppen ezért az apró daraboknak is nagyon kell örülni, és még fontosabb, hogy azok jelenlétét észrevegyük, értékeljük. Sokan ugyanis nem tudják értékelni a körülöttük lévő boldogságot, gazdagságot (nem feltétlenül anyagit).
Legnagyobb problémáink hullámvölgyének legalján csücsülve nagyon nehéz meglátni az élet naposabbik oldalát, pedig ismert, hogy a belső erő nélkül talpra állni nem lehet. Mindig találni kell valamit, ami kihúz a gödörből.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: welldoing.org, parhlo.com, vidasaudavel.one)