Jump to content

Milyen dolog az a szerelem?

2018. 08. 10. 19:00

A szerelem kell, a szerelem jó, nélküle mit is érne az életünk. Vajon a szerelmet is tanuljuk, vagy eleve belénk van kódolva annak vágya, hogy társat keressünk, szerelmesek legyünk?

Ahogy szokták mondani, az ember társas lény, és mindenki vágya az, hogy találjon maga mellé egy olyan társat, akivel megoszthatja élete minden apró és nagyobb történését. Ha szerencsések vagyunk, akkor már egészen kiskorunktól kezdve olyan szeretetteljes közegben élünk, ahol a szüleink rajongással vannak egymás felé. Mások az érem másik oldalát is megtapasztalhatják, hiszen a házasságok jó része tönkremegy, amelynek legnagyobb vesztesei mindig a gyerekek. Ebből kiindulva vajon a gyermekkorunkban tapasztaltak kihatnak arra, hogyan viszonyulunk a szerelemhez?

A szerelembe lényegébe beleszületünk, hiszen annak eredményeként születünk meg (ideális esetben). Szüleink, nagyszüleink, rokonságunk legtöbb tagja kapcsolatban és feltételezhetően szerelemben él. Érettebben rátekinteni ezekre a kapcsolatokra azt is jelentheti, hogy kitisztul az idillikus kép, amelyet ezekről a kapcsolatokról alkottunk. Tapasztalhatjuk magunk körül a szerelem nehézségeit, fájdalmát.

A szülők élete, életmódja egyértelmű mintája a gyerekeknek, de azon túl hatással vannak rájuk a mesék is. Ez a másik olyan terep, ahonnan begyűjthetik ismereteiket a szerelemről. A mesehős mindig szép, mindegy, hogy elvarázsolták, szegény vagy gazdag. A mesékből kiindulva nincs más teendőnk, mint lenni és várni. Várni, hogy a herceg fehér lovon megérkezzen. A tiniknek szóló könyvekben olvasható történetekben már megjelenik az intrika, a gonoszság, a csalódás, a megcsalás, de még mindig az a történet vége, hogy a szerelem beteljesül a főhősök között.

A mai világban nem is várat magára sokáig, hogy a gyerekek szembetalálkozzanak a filmekkel, a mesefilmekkel, amelyeknek központi témája csak ritkán a szerelem. Mert a gyerekeknek még nem kell szerelem, elég a barátság. A barát pedig lehet a másik nemből való, idősebb vagy fiatalabb, csak az a lényeg, hogy legyen.

A zene egy újabb terep, ahonnan a szerelem árad. A népdalok, a gyerekdalok jelentős része is a szerelemről szól. Kamaszként pedig keresik a gyerekek a saját stílusukat, de bármilyen műfajban is érzik magukat otthon, a dalok fő mozgatórugója így is a szerelem.

Iskolai tanulmányaink során pedig sokat hallunk a szerelemről, hiszen a versek, szépirodalmi művek jelentős részében is a szerelem körül forog a tartalom.

Nem felejthetjük ki a szerelem megtanításából az internetet. Sajnos azonban ez az a közeg, amely túl sokat, túl intenzíven és túl korán világíthatja rá a gyerekeket a szexualitásra, annak mikéntjére, amely pedig egyáltalán nem egyenlő a szerelemmel.

A szerelem elméleti leckéinek elsajátításához tehát többféle terep kínálkozik, ám a gyakorlatban minden más lehet. Ez is egyfajta tanulás. Nagyon szerencsésnek mondhatja az magát, aki megtalálja élete párját, és boldogan élnek együtt. Van, akinek ez egyszeri, másnak többször is megtörténik az életében, de nem mindegyik nagy szerelem jelenti az örök szerelmet. Olyan is van, akinek nagyon fájt a szerelem, vagy nem találta sosem, és felhagy a kereséssel. Annyi biztos, hogy minden arra tanít minket, hogy a szerelem kell nekünk. A lehetőség pedig mindenkiben benne van, csak adni kell esélyt, lehetőséget, és szükség lehet a türelemre is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: 47xxy.me, obadsogood.com, gifer.com)