Jump to content

Nézz magadba mandala készítése közben

2018. 08. 10. 17:00

Az ember folyton azon küzd, hogyan tehetné jobbá, gazdagabbá az életét. A jelenlegi világunkban ez sokkal inkább anyagi értelemben értendő, ám jól tudjuk, hogy nem minden a pénz. Vannak technikák, amelyekkel emelhetünk életminőségünkön, lelkivilágunkon pénz nélkül is.

Egyre többen kezdünk visszafordulni az olyan eszközökhöz, lehetőségekhez, amely a természethez, a természetességekhez visznek vissza. Az anyagias és rohanó világban észrevettük már, hogy milyen formáló szerepe lehet a környezetünknek, a körülöttünk lévő növényeknek, állatoknak. Nem véletlenül keressük a kapcsolatot az állatokkal és vesszük magunkat körbe növényekkel még nagyvárosi életformánkban is.

A természet, az anyagok, a színek, az illatok, különösen hatnak ránk. Ha jól csináljuk, akkor megnyugtatnak, márpedig otthon erre van szükségünk. Azért használjuk fel a feng shui-t lakberendezéskor, hogy otthonunk kiegyensúlyozott, kedves, szeretett és feltöltő állomásunk legyen. A színek ugyancsak nagy hatással vannak ránk. Lehet az idegesítő, nyugtalanító, valamint szívünknek és lelkünknek kedves, ami megnyugtat. Természetesen ez utóbbira vágyunk. Ha lelkünket tovább szeretnénk nyugtatni, de vágyunk az alkotás átélésére, akkor érdemes a mandalákban gondolkodnunk.

Az ősi indiai, szanszkrit nyelvből származó mandala szó kört, vagy korongot jelent. A buddhista és indiai kultúrában régen és ma ugyanúgy használt meditációs elemet jelenti a mandala. Amikor a mandalákat készítjük, akkor elménket magunkra tudjuk irányítani. A díszítő elemek ismétlődése segíti a bennünk lévő energia áramlását. Észre sem vesszük, de amíg a formák megrajzolására koncentrálunk, addig beindítjuk szervezetünkben az öngyógyító folyamatokat, agyunk folyamatosan kattog, de egészen máshogy, mint a hétköznapokban.

Biztosan nem ártasz azzal magadnak, magatoknak, ha az otthonodba becsempészel néhány, saját kézzel készített mandalát. A legmegfelelőbb az A3-as lap, de ennél kisebb lapméreten is lehet kezdeni. Bármilyen eszközzel készíthetsz mandalát (ceruza, filc, festék), sőt még a természet értékeit is felhasználhatod ehhez. Az elkészített mandala esetében egy dologra nagyon kell figyelni, mégpedig arra, hogy milyen színeket használsz fel ehhez, mert mindegyik szín mást erősít bennünk. Eszerint a fehér a nyugalom, tökéletesedés színe. A fekete a titok, a megérzés és az újjászületésé, a szürke segíti a lelki gyógyulást, a szelídséget és a hűséget erősíti. A piros a szerelem, a hatalom és a változásé, a két segíti az elégedettséget, a harmóniát megteremteni. A lila bölcsességet, emberszeretet növelő, a sárga intelligenciát, barátságosságot erősítő szín. A rózsaszín lehetővé teszi a belső gyógyulásunkat, az egyetemes gyógyulást, a narancssárgával hatni lehet az önkontrollra. A zöld szín használatával a nyugalmat erősíthetjük lelkünkben, otthonunkban, de a bizalom, a gyógyulás színe is. A barna a földközelséget és a természethez való viszonyunkat erősítheti, az ezüst pedig erősítheti bennünk a természetfeletti képességeinket.

Az interneten már számtalan nyomtatható, színezhető mandala mintát meg lehet találni, amelyek kihathatnak a lelkünkre, de talán nagyobb élmény magunk elkészíteni mandalánkat. Olyan alkalmat kell ehhez választani, amikor van legalább két óránk, hogy szabadon és nyugodtan alkossunk. Engedjük meglátni magunkban a mandalát. A legtöbb mandala három körgyűrűből áll, amelyek belülről kifelé haladva a középpontot, a tudatalattinkat és a személyiségünket jelképezik. A színezés történhet az egész megrajzolása után, de történhet úgy is, hogy megrajzoljuk a közepét, amelyet azután egyből színezünk is, és folytatjuk tovább. Mindig belülről kifelé haladjunk. Tőlünk függ az is, hogy milyen alakzatokat vetünk papírra. Hagyni kell, hogy a bensőnk vezéreljen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: mydrawingblog.com, jessicadoyle.com| videók: youtube.com)