Jump to content

A sejtelmesség jegyében

2018. 08. 15. 19:00

Arra kérünk, hogy képzelj el egy menyasszonyt. Teljesen mindegy, hogy magadat képzeled el, vagy egy korábbi esküvő egyik főszereplőjét, gondolj arra, hogy mi a menyasszonyok legfőbb kelléke.

Ha a hófehér ruha jut eszedbe, akkor teljesen igazad van. A menyasszonyi csokor ugyancsak fontos eleme a menyasszony szettjének, mint ahogy a fehér cipő, a szép smink, a menyasszonyi hajkorona és persze a fátyol. Ez utóbbi darabról, a fátyolról fogunk szót említeni. Manapság is kedvelt annak használata, de dönthet úgy a menyasszony, felesleges darabja öltözékének, így nem visel fátylat. Volt idő, amikor az ara ruhájának abszolút kötelező eleme volt a sejtelmes fátyol, ma pedig a menyasszonyon múlik, hogy viseli-e vagy sem.

A fátyol eredete nem ismert, de feltételezhető, hogy a közel-keleti fátyolviselés miatt terjedt el szerte a világban. A fátyolra úgy is lehet tekinteni, mint ami még őrzője a női test érintetlenségének, de már az asszonyi létforma felé közelít. A fátyol sejtet, takar. Egyes kultúrákban a fátyolt azért viselték a nők, hogy más férfi ne csodálhassa, és ne irigyelhesse el az asszonyt a férje mellől. Amikor a keresztes háborúk dúltak, katonák hozták be Európába is fátylakat, és később az európai nők is viselni kezdték az esküvőn, mint a tisztaság hírnöke.

Az ókorban is használták a görögök és a rómaiak is a fátylat, ugyancsak a menyasszonyok fontos kelléke volt, ugyanis úgy tartották, hogy ez a darab védi meg őket az ártó szellemektől. A menyasszony mellett a koszorúslányok is az arához hasonló ruhában és fátyolban jelentek meg, amelynek az volt a célja, hogy így zavarják össze az ártó szellemeket.

A fátyolnak szépítő funkciója is volt. Abban a világban, amikor a föld a földdel házasodott, vagyis vajmi keveset jelentett, hogy mit akart a nő és a férfi, hiszen az anyagi javak és a szülők döntötték el a házasságot, akkor a fátyol jótékony darab volt. Ha a menyasszony nem felelt volna meg a vőlegény számára, az a házasság kimondásáig titok maradt. Az igen kimondása után már fellebbenhetett a fátyol és feltárulhatott a valóság.

Ami egykor használt volt, az ma is megállja a helyét, és sok menyasszony szettjéhez kötelezően hozzátartozik a sejtelmességet képviselő fátyol viselete. Volt ugyan időszak, amikor mellőzték a fátyol viseletet, pedig sejtelmes, ikonikus, jól variálható kiegészítő.

A menyasszonyi ruhának lélektani hatása is lehet, és nemcsak a menyasszonyra nézve, de a választottja is elérzékenyülhet leendő felesége látványától. Azonban a titokzatosságot csak emeli a fátyol viselése.

Ha közeleg az életedben is a nagy nap, a házasságkötés napja, akkor jusson eszedbe ez a sejtelmes darab. Talán kedvet kapsz a viseléséhez.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: yamestore.com, giphy.com | videó: youtube.com)