Jump to content

Befolyásolás csupa jó szándékkal

2018. 10. 05. 19:00

Bizonyos szinten mindenki használja a befolyásolás valamelyik eszközét. Együtt élve, dolgozva felhasználunk néhány praktikát, hogy a magunk malmára (is) hajtsuk a vizet. Akkor szerencsés ez, ha nem önző módón tesszük, hanem a másik életére, látásmódjára is pozitív hatással van ez a befolyásolás.

Nem is gondolnánk, hogy néhány jelentéktelennek tűnő szó vagy tett elég ahhoz, hogy változtatni tudjunk véleményen, hangnemen, cselekedeten is.

Ahhoz, hogy szavunkra, személyünkre felfigyeljenek és kedveljék is fontos, hogy rokonszenvesnek találjanak. Eleve nem mindegy, hogy egy kapcsolatot hogyan indítunk, ugyanis az első találkozás alatt kialakult benyomás után ítélünk. Érdemes mosollyal, kedvességgel, szerénységgel kezdeni.

Amikor a körülöttünk lévő személyekre szeretnénk úgy hatni, hogy az elfogadásra irányítsuk figyelmüket, ahhoz fel kell kutatni, hogy mi lehet közös az amúgy nagyon más személyiségű emberekben. Bármi lehet az, amivel kötődhetnek egymáshoz, akár a keresztnév, vagy egy városban születtek. A lényeg, hogy ezt találjuk meg köztük, hozzuk tudomásukra, jegyezzük meg.

Ha valakinél szeretnénk bevágódni, és valamilyen eredményt tudtunk produkálni, akkor abba vonjuk be a személyt, mintha az ő érdeme is lenne az, ami sikeres volt. Ha ez a főnökünk, akkor emeljük ki, hogy az ő segítsége és hozzáállása nélkül ez nem történhetett volna meg. Ugyanígy be lehet vonni a munkatársat is. Nemcsak a főnök szemében leszünk jobbak, de a munkatársnál is.

Egy erőt sugárzó fotó (mondjuk egy sportolóé) az irodában tudat alatt is arra ösztönöz, hogy megnöveljük teljesítményünket. Ez akár otthon is motiváció lehet. Egy jó főnök eleve tudja, hogy melyik feladatra ki a legalkalmasabb, de ha önállóságot adnak egy-egy munkaerőnek, csodákat hozhatnak ki magukból, megnövelhetik önbizalmukat és egyben egyéni teljesítményüket is.

Ha valakinek segítünk - legyen az munkatárs, barát -, joggal várhatjuk el, hogy alkalomadtán visszakapjuk a segítséget még akkor is, ha nem emiatt voltunk mellette. A kölcsönösség elvének működnie kell. Természetesen tapasztalhatjuk, hogy ez nem mindenki életében alapszabály. Elképzelhető, hogy a hirtelen jött segítségkérést nem tudja teljesíteni az, akit kihúztunk a problémás helyzetből, megoldottuk a gondját, de talán a későbbiek során mégis visszakapjuk. Ha azonban nagyobb szívességet tettünk valaki számára, akkor várható, hogy az nem vész a feledésbe, és viszonzásra kerül a segítségünk.

Bármelyik kapcsolati formára érvényes lehet az a befolyásolás, hogy ha valami nagyon fontosra szeretnénk figyelmeztetni valakit, akkor azt a mondat elején vagy végén fogalmazzuk meg, de semmiképp a közepén, mert úgy nagyobb az esély, hogy feledésbe merül.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)