Jump to content

Belesüppedsz vagy mersz újítani?

2018. 10. 09. 17:00

Azt mondják, hogy az életünkben azért tűnnek fel hasonló események, mert valamit meg kellett volna abból tanulnunk, de azt nem sajátítottuk el, így újabb lehetőséget ad a sors, hogy végre elsajátítsuk azt, amit kell.

Ezek az ismétlések megjelenhetnek az élet minden területén. Aki sorra csalódik a szerelemben, talán csak a sokadik szakítás után jön rá, hogy folyton ugyanazt a hibát követi el. Mégis nagy titok tudója lesz, ha rájön arra, mi az, amit elront, mert akkor a fejlődésre is lehetősége van. Feltéve, hogy tud azzal élni, feljebb tud emelkedni és nem veszi fel ugyanazt a cipőt. A tanulságok felismerése csak akkor lehetséges, ha kilépünk a biztonsági zónánkból. Választhatjuk, hogy megmaradunk kis világunkban, de nemcsak fejlődéssel nem fog járni, hanem azt vesszük észre, hogy egy helyben topogunk és az csak valameddig ad örömet.

Megszokottság és rutin vesz körbe, teletűzdelve családi és nemzeti tradíciókkal, amelyből a legtöbbször nem is akarunk kitörni, mert otthonos, sokakat megbotránkoztatna, ha a hagyományostól eltérően reagálnánk helyzetekre. Ezt igyekszünk elkerülni, ezért beállunk a sorba, tesszük a dolgunkat, éljük az életünket. A legtöbbször ez kielégítő lehet, de mindig van egy pont, amikor azt érezzük, hogy amiben vagyunk, az egy útvesztő, és ki kellene törni belőle. Persze, akkor azt is vállalni kellene, hogy a biztonságos, de túlságosan kiszámítható és unalmast magunk mögött kellene hagyni azért, hogy egy bizonytalanba, félelmetesbe belevágjunk.

Azt ne is várjuk se magunktól, se a világtól, hogy az életünk változáson menjen keresztül, ha mi magunk nem merünk változtatni. A változás azzal kezdődik, hogy biztonsági zónánk határát átlépjük. Fejlődni bárki képes, de ehhez saját döntés és akarat is szükséges, vagy pedig egy olyan élethelyzet, amely ebből az unalmas állapotból kibillent.

Kétféle ember létezik. Aki a megszokások rabja, és mindent ugyanúgy él meg, ugyanúgy is közelít meg, és vannak azok, akik képesek fejlődni. Nem esztelenül mennek bele az élet adta kihívásokba, de ha lehetőségük van váltásra és változtatásra, akkor bele merik vetni magukat.

Melyik szemléletet képviseled? Te vagy az, aki ragaszkodik saját kis buborékjához, és onnan nem lépsz ki szívesen, vagy ha lehetőséged van rá, akkor szívesen kipróbálod magad valami újban? Ha az utóbbi csoportba tartozol, úgy nagy az esélye annak, hogy kihívások elé állít az élet, amelyek mind tudást, fejlődést adnak még akkor is, ha netalán nem sikerül megvalósítanod a célodat. Aki a berögzült szemléletmód szerint él, az is tud változni, és változtatni az életén, de ahhoz a kifogásokat és a lehúzó gondolatokat mellőzni szükséges. Ha állandóan minden lehetőséget a negatív oldaláról közelít meg valaki, persze hogy nem ad saját magának ösztönzést arra, hogy belevágjon. De ha a félelmeit átfordítja olyan gondolatmenetre, ami pozitív és építő, akkor nemcsak a cél felé lehet közelíteni, hanem számos dolgot megtudhat magáról és a világról.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)