Jump to content

Kell egy barát a bajban

2018. 11. 02. 19:00

Életünk során a barátok beléphetnek életünkben, jelen lehetnek bizonyos időszakokban, és némelyikükkel elválnak útjaink, de az igazi barátok mindig megmaradnak. Még akkor is, ha se időnk, se lehetőségünk nincs arra, hogy naponta találkozzunk.

A felnőtt élet egészen más, mint a gyerekeké. A gyerekkori barátságok még a gondtalanságról szólnak. Habár már az iskolában meg kell felelni számos kívánalomnak, de talán könnyebben tudnak egymásra időt szakítani a barátok. Ha igazi és mély gyerekkori barátságról van szó, akkor még felnőtt életükben is megmaradhat a szoros kapcsolat annak ellenére, ha már önálló életet kezdtek, családot alapítottak.

Barátok között minőségi különbségek lehetnek. Valaki csak addig marad barát, amíg az érdekek úgy kívánják. Azonos élethelyzetben hamar egymásra találhat két ember, és addig ápolják kapcsolatukat, amíg a szükség úgy hozza. Amikor megváltozik a helyzet, ezek a barátok eltűnhetnek. Az igazi barátokat arról lehet megismerni, hogy nemcsak örömünkben vannak velünk, hanem a legmélyebb pontunkon is segítőkészen támogatnak. Olykor nem tudnak másban segíteni, mint hogy mellettünk vannak. Ennek természetesen kölcsönösen kell működnie, így beszélhetünk igazi barátságról.

Nemcsak mi szorulunk a barátaink támaszára, hanem fordítva is igaz lehet. Amikor összecsapnak az ember felett a hullámok, és a rossz után csak még rosszabb következik, akkor a családtagokkal, a társunkkal és a barátainkkal osztjuk meg problémáinkat. A legjobb barátaink is hozzánk fordulhatnak tanácsért, segítségért. Olykor már az is elegendő, ha csak meghallgatjuk, máskor kimondottan a tanácsunkra vannak kiéhezve. Jól tudjuk, hogy más gondjára kívülállónként sokkal reálisabban rálátunk, így számunkra a megoldás is olyan egyértelmű. Legtöbbször meg is osztjuk barátainkkal a gondolatunkat, sőt szinte utasítjuk arra, hogy mit tegyen.

Te is szívesen nyújtasz barátaidnak tanácsokat? Minél többet és minél alaposabb tanácsokat? Nos, nem biztos, hogy olyan eredményes a segítségnyújtásod. Ha van is megoldást segítő mozzanata a tanácsaidnak, de azt túlzottan megpróbálod ráerőltetni egy kétségbeesett barátra, akkor csak tovább nehezítheted a helyzetét. Ami neked jó, az nem mindenki számára ugyanazt jelenti. Ha ismered a barát életét kívülről és belülről is, talán reálisan ráláthatsz a problémájára, de mi van, ha nem mondott el mindent teljesen pontosan? Ha a saját gondolataidat nem csak megosztod vele, hanem rá szeretnéd erőltetni, azzal még jobban összezavarhatod.

Hasznos lehet esetleg a saját problémáddal párhuzamot vonni, és elmesélni, hogy te mit tettél akkor, de ez néhány mondatban merüljön is ki, mert ha túl sokat beszélsz magadról, úgy érezheti, hogy az ő baja nem is érdekel téged, csak magaddal foglalkozol.

Nagy segítség az lehet, ha meghallgatod. Még akkor is ez sokszor a legnagyobb segítség, ha érdemben sem tanácsot nem tudsz adni, és nem is segíted igazán ki a bajból. Mégis, ha érdeklődő hallgatóságként mellett állsz, nagy feszültségtől szabadulhat meg. Habár nem oldódik meg a baja, azonban talán tisztábbal lát rá saját dolgaira, és kicsivel később még a megoldáshoz vezető utat is megtalálja. Ugyancsak fontos arról biztosítanod a barátodat, hogy rád mindig számíthat. Ezek ne csak kimondott szavak legyenek, hanem tényleges támaszt nyújts érzelmileg is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)