Jump to content

Boldog életünk összetevői

2018. 11. 05. 19:00

Az életünk legfontosabb feladat az, hogy elfogadjuk önmagunkat, mert csak így lehetnénk arra képesek, hogy másokkal is elnézőbbek, elfogadóbbak legyünk. Az önkritikán túl az önszeretet is gyakorolni kellene.

Az ember legfőbb vágya, hogy élete rendben haladjon. A boldogságba beletartozik a testi és lelki egészség is. Anyagias és tárgyiasult világunkban szeretnénk tartozni a nagy ideálhoz, de a legtöbbünk eleve nem tartozik ehhez a mások által megálmodott, akár torzított valósághoz. A testi adottságinkkal való megbarátkozás mellett még napi szinten hat ránk a stressz, határidőket kell betartani, követelményeknek kell megfelelnünk bármerre is járunk. Ezek mind együttesen hatnak ránk, és ha meg is birkózunk azzal, hogy normális szinten tartsuk magunkat, olykor belefáradunk ebbe. Amikor már nem találunk szépséget és örömet az életünkben, magunkban, akkor egy vágyunk van, hogy valami változzon körülöttünk. Ezt a változást legtöbbször saját magunknak kell megejtenünk. Apró dolgokról lehet szó, amelyek ráadásul teljesen nyilvánvalónak kellene lennie, mégsem építjük be életünkbe tudatosan, így az egyensúlyunk is megbomlik.

Ahhoz, hogy a világgal, a környezetünkkel meg tudjunk békélni, elsősorban magunkat kellene elfogadni. Ha van valami, ami nem tetszik rajtad vagy benned, akkor azt nevezd meg, és próbálj meg azon változtatni. Az egészséges életmóddal, a rendszeres mozgással biztosan edzhető a test, és fogyást is idézhetsz elő, ám ha a hozzáállásod a rossz, akkor azon szükséges változtatnod.

Nemcsak el kell fogadnod magad, de hinned is kell magadban. Ha te nem így teszel, akkor a főnköd vagy bárki más miért higgyen a képességeidben és a tudásodban? A boldogtalanság egyik legnagyobb oka, hogy az emberek többsége kishitű magával szemben, így nem mernek álmaikhoz sem közelíteni, mert eleve esélytelennek látják.

Sokunk álma pedig egyáltalán nem megvalósíthatatlan. Eleve mindig reális, megvalósítható célokat kellene kitűzni azért, hogy mozgásban maradjunk. Keress célokat magadnak, és nevezd meg azt is, hogy azzal mi a szándékod. Azt se várd, hogy ebben bárki is segíteni fog. Ha szerencsés vagy, akkor melléd áll valaki, aki álmaid elérésében társul szegődik, de egyedül is elérhető, ha kellően elszánt vagy. Ne várj arra, hogy valaki meglökjön a lejtőn, és az isteni jelzésre se várj. Elindulni talán a legnehezebb.

Ahhoz, hogy elfogadd önmagad először meg is kell ismerni saját magadat. Mint mindenkinek, vannak előnyös és hátrányos tulajdonságaid, de ezeket is lehet alakítani. A test és a lélek jelzéseket ad arra nézve, hogy mire lenne leginkább szüksége, hangolódj rá ezekre. A saját igényeid szem előtt tartásával nem leszel önző és gonosz sem. De hogy tényleg ne legyél önző, olykor arra is szüksége van a lelkednek, hogy másokkal is együtt érezz. Nem tudsz a világ minden baján segíteni, de a környezetedben élők számára már az is sokat jelenthet, ha együtt érzel velük problémájukban, meghallgatod őket. Sőt mi több, ez nemcsak annak esik jól, akivel együtt érzel, hanem rád is hatással lehet.

A boldogságot az adja, ha önmagunkkal és életünkkel is elégedett vagyunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)