Jump to content

Nagy erejű szavak, amelyek helyükre rakhatnak mindent és mindenkit

2018. 12. 04. 17:00

Csak egy szó, bocsánat, mégis nagyon sokaknak okoz nehézséget kimondani ezt a nem túl hosszú szócskát. Olykor pillanatok alatt megsérthetünk, és megsérthetnek minket is, de a bocsánatkérés várathat magára, vagy nem szavak formájában érkezik.

Haragban lenni, másokat megbántani legkevesebbünknek okoz örömet, ezért amennyiben lehetséges, igyekszünk elkerülni az olyan helyzeteket, amelynek várható eredménye harag, veszekedés lehet. Természetesen a problémák előli megfutamodás sem a legjobb. Olykor igenis fel kell vállalni a véleményünket még akkor is, ha az esetleg mást képvisel. Megbántani valakit, és másnak megbántani minket nem kell sok. Egy meggondolatlan elszólás, egy rossz kifejezés és máris harag, sértődés lehet belőle.

A harag, a sértődöttség feszültséget kelt abban, akinek ezt át kell élnie. Olyan állapot ez, amit minél hamarabb szeretnénk magunkban oldani. Ehhez azt várjuk, hogy az, aki megsértett, közelítsen felénk. Szavakkal vagy tettekkel fejezze ki bocsánatkérését.

Megbántani nemcsak minket lehet, hanem mi is ugyanúgy képesek vagyunk. Még ha tudjuk is, hogy igazságtalanságot vágtunk más fejéhez, olykor nehéz vállalni a felelősséget. Nehezünkre eshet annak felvállalása, hogy adott esetben nem volt igazunk, és ezzel megbántottunk, fájdalmat okoztunk valakinek. A legnagyobb felvállalás, amit ilyen esetben tehetünk, hogy beismerjük hibázásunkat.

Olyan személyeket is megbánthatunk, akik nagyon közel állnak hozzánk. Mintha rajtuk csapódna le minden, amely a nap folyamán minket ért. Természetesen ez nem jó feszültség levezető módszer, mert azt bántjuk meg, akit szeretünk, olykor azonban nehéz fegyelemmel kezelni érzéseinket. Az őszinte bocsánatkérés az, amivel mindkét félben enyhíteni lehet a feszültséget.

Sajnálom! Bocsánat! Olykor csak ennyire vágyunk attól, aki belelépett a lelkivilágunkba. Óriási jelentősége és ereje lehet a bocsánatkérő szavaknak. Azonban ezek kimondásához valaki napokig, hetekig, évekig gyűjti az erőt, vagy inkább elkerüli a megbántott személy közelségét, csak hogy időt nyerjen. Csakhogy van, aki úgy sért meg mást, hogy határozottan érzi saját igazságát. Meg van arról győződve, hogy jogosak, helytállóak, igazak voltak szavai, így sértettség ide vagy oda, mereven tartja magát gondolatához, elvéhez. Talán csak akkor érzékeli szavai súlyát, ha számára is kiderül a valóság és rájön, hogy egészen végig tévedett. Így akár évek telhetnek el, és kiderülhet, hogy jogos a másik fél sértődöttsége, emiatt kerülik egymást már olyan régóta. Talán így még a bocsánatkérés is nehezebb, akár el is maradhat.

Minden minőségű emberi kapcsolatunkban nagyon fontos, hogy bocsánatot tudjunk kérni, és a megbocsátásra is képesek legyünk.

A bocsánatkérés szavai a sajnálom, a bocsánat, az ígéret, hogy sosem fogjuk megismételni többször. A hamisan és üresen csengő szavak annyit érnek, ha mögé tettek sorakoznak. Ha erre a szinte képesek vagyunk, fejlődünk. Ám a bocsánatkérő szavaknak hatalma, ereje van, ezért félünk kimondani. Féltjük hatalmunkat. Félünk bevallani tévedésünket, mert az a gyengeség elismerése lenne. Nem szeretünk bocsánatot kérni, mert attól tartunk, hogy akit megbántottunk, az elutasítja szavainkat. Félünk kimondani a bocsánatkérést, mert az akár bukáshoz vezethet.

A bocsánatkérés azt jelenti, hogy felvállaljuk a megbántott előtt saját hibáinkat, de akkor hiteles, és akkor igaz, ha nem kifogásokkal érvelünk, nem mentjük magunkat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)