Jump to content

Karácsony, ahogyan nem mindenki szereti

2018. 12. 15. 19:00

Az adventi koszorú második gyertyáján túl már egyre inkább ránk nehezedik a karácsonyi ajándékok beszerzésének súlya. Ezen kívül még ott a karácsonyi menü összeállítása, elkészítése, a készülődés, az ajándékok csomagolása.

A szeretet ünnepe már sokkal inkább más felé terelődik. Sokunkban él annak a családi ünnepnek a meghittsége, amikor a feldíszített fa körül örül mindenki annak, hogy együtt lehetünk. Az ajándékok átadása, kibontása örömmel tölti el a szíveket, de nem azon van a hangsúly, hogy túlszárnyaljuk egymás meglepetését. Mára már hihetetlen összegeket költünk a karácsonyra.

Talán azt érzékeled magad körül te is, hogy ez az ünnep már nem az, ami régen volt. Egyike lehetsz azoknak, akik már félnek attól, ha a december közelít, mert az olyan anyagi megterhelést jelent a családi kasszának, amelyre előre tartalékolni szükséges ahhoz, hogy túlélhető legyen. Lehet, hogy már azt a kérdést is feltetted magadnak, hogy miért kell ebben részt venned? Miért kell ezt így csinálni?

Szépek a karácsonyi fények, hangulata van a karácsonyi vásároknak, szeretjük otthonunkat is feldíszíteni, hogy ezzel is lelkünkbe invitáljuk a meghittség érzését. Csakhogy már október végétől megjelennek az üzletben a csokimikulások. Elkezdik az embert hergelni, mert ami egyeseknek az ünnepi hangulat fokozását jelenti, az sokakból inkább az utálatot váltja ki.

Van, akinek tetszik a hangulatkeltés, és már tudatosan, idő előtt megkezdi a készülődést, mások pedig alig tudják magukat rávenni arra, hogy nekilóduljanak a vásárlásnak, és az utolsó pillanatra hagynak mindent.

A karácsony az az ünnep, amit mindenki szeret(ne). Valóban, tényleg az egyik, ha nem a legszebb ünnep, azonban sokan mégsem tudják úgy megélni, ahogy kellene.

Csodálkozunk? Nagy a nyomás a családokon. Amíg sokaknak az okoz nehézséget, hogy milyen ajándékokat vásároljanak szeretteiknek, addig más családokban az is gondot okoz, hogy mivel fűtsék otthonukat. Ugyanolyan probléma lehet az is, hogy mi kerül az asztalra. Nemhogy ünnepi ételt, de ételt sem biztos, hogy tudnak a gyermekeik számára adni. Ezekben a családokban nem kell azon sem gondolkodni, hogy mi lenne a jó ajándék a gyerekeknek, mert arra egyáltalán nincs pénz.

Abban a világban, amikor az anyagiasság számít, amikor az ajándékok számában, értékében és nagyságában mérik a szeretetet, teljességgel elképzelhetetlennek tűnik, hogy ne adjunk egymásnak valamit.

A karácsonyi ünnep pedig nem az ajándékoktól lesz meghitt és jó, vagy, hogy megpróbáljuk túlszárnyalni egymást. Mire tényleg együtt lehet a család boldog együttlétben, addigra már az összes idegszálunkkal összerezdülünk, amikor a karácsonyi dalok végtelenített verzióját halljuk, hiszen ez november vége óta így van. A vacsora elkészítéséhez szükséges alapanyagok megvásárlását is olyan tömegben kell megejteni, hogy az emberek közelségét már kevésbé viseljük toleránsan. Szinte elkeserít annak gondolata, hogy a hétvégére kell halasztani az elmaradt karácsonyi ajándékok beszerzését, mert az biztos, hogy még nagyobb emberáradattal kell találkozni.

Nos, szép ünnep a karácsony akkor, ha meghagyjuk, hogy az meghitt maradjon. Tőlünk függ, hogy mekkora feneket kerítünk. Tehetjük szoliddá, csillogóvá, harsánnyá, minden a saját megítélésünktől, megvalósításunktól függ.  

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)