Jump to content

Külföldi meghitt karácsony

2018. 12. 16. 19:00

A hó megérkezésével még közelebbinek érezzük a karácsonyi ünnepek közeledését. Sokkal inkább megtelik az ember szíve örömmel, várakozással. Habár munkát is ad a hó, látványa mégiscsak üdítő.

Az itthoni havat és az itthoni ünneplést nem mindenki éli át már csak azért sem, mert nem hazájában tölti az ünnepeket. Természetesen ez legtöbbször saját döntés miatt van így, ugyanis sok magyar vállal munkát külföldön a jobb fizetés és a jobb életkörülmény megteremtése érdekében. Sokan úgy időzítik szabadságukat, hogy az ünnepi időszakkal egybeessen, hiszen a család és barátok nélkül a karácsony sem igazi.

Ennek ellenére többen vannak, akik külföldi munkájukat nem tudják az ünnepek miatt sem otthagyni, mert akkor sok pénztől esnének el, mások pedig azért töltik még a karácsonyt és szilvesztert is külföldön, mert nincs, akihez hazajöhetnének.

Bármelyik verzió is legyen érvényben, az ember mégis vágyik hazájába, abba a közegbe, ahol mindenki anyanyelvén beszél, és a környezet is ismerős.

Nagy döntést hoz az, aki külföldre megy dolgozni és még szomorúbbnak tűnik, ha valaki az ünnepekre sem tud hazajönni. A külföldön rövidebb vagy hosszabb ideig tartózkodók esetében a honvágy gyötrő érzése még intenzívebben dolgozhat, ha idegenben kell tölteni a szeretet ünnepét.

A letargia és a magány velejárója lehet, ha a családtagoktól, barátoktól és a hazájától is távol kell ünnepelni, de éppen ezt kellene elkerülni ahhoz, hogy az idegenben töltött idő hasznos, építő jellegű és ne romboló legyen.

Akik már egy ideje külföldön élnek, vagy többször élték már meg egyedül az ünnepeket, sokkal rutinosabban kezelik az ilyen érzéseket, de akik még csak nemrég élnek külhonban, nehezebb lehet a dolguk. Nekik saját démonjaikkal is meg kell küzdeniük ahhoz, hogy ez az időszak ne nyomja őket teljesen maga alá. Könnyebb akkor ez a feladat, ha az idegen ország kultúrája a miénkhez közelítő, így valószínűleg ott is lehet találkozni hasonló vásárokkal, díszítéssel, így haza is lehet vinni ebből a pompából, csillogásból. Ám minden kultúrának meg lehetnek a maga ünnepi hagyományai, így érdemes annak is utánanézni, beleásni magukat. Az új dolgok tanulása még érdekesebb akkor, ha azt közegében tapasztalhatjuk meg. Ha már kialakultak baráti kapcsolatok, akkor feltétlenül nyitni kell a barátok felé. Ünnepek idején ez még fontosabb, mert elterelik a figyelmet a honvágyról, a szomorúságról. Nem csak azt kell várni, hogy nyissanak az ember felé, hanem nyugodtan lehet kezdeményezni egy baráti vacsorát, összejövetelt.

Aki kénytelen külföldön tölteni az ünnepeket, varázsoljon kinti életébe is ünnepi hangulatot. Érdemes feleleveníteni azt, hogy mitől volt gyermekkorunkban szép az ünnep. Nem árt, ha ilyenkor foglalkozik az ember a testével és a lelkével (finom ételek, zene, filmek). Még nagyobb szerepe lehet ennek akkor, hogy egyedül van. A búskomorságba beletemetkezni nem lélekemelő megoldás. Keresni kell a társaságot, a lehetőséget a kimozdulásra, akár utazásra is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)