Jump to content

Felnőtt játékosok

2018. 12. 19. 19:00

Talán az ünnep közelsége tölt meg feszültséggel. Ez pedig nem a fajta feszültség, amelyet a lelki készülődés, az ünnep kellemes várakozása okoz, hanem a megfeleléssel és a pénzkiadással kapcsolatos nyomasztó érzés.

Lehet, hogy nem is (csak) a karácsonyi mizéria nyomaszt, hanem életedben amúgy is most egy ingoványosabb részéhez érkeztél. Talán a munkahelyeden sem minden úgy megy, mint ahogy szeretnéd, összevesztél a pároddal, vagy nincs is párod, és ez frusztrál.

Annyiféle probléma léphet fel az életünkben, és mindennek megoldása attól függ, hogyan közelítünk a ahhoz. Bármit felfoghatunk tragédiaként, és sírhatunk, idegeskedhetünk felette, vagy választhatjuk azt, hogy lenyugszunk, lecsendesedünk, átgondoljuk a lehetőségeinket és nyugodtan kezdünk bele a megoldásba. Olyan is történhet, hogy szinte játékként gondolunk a feladatokra. Ez nem azt jelenti, hogy a felelőtlenné, túl gyermekivé válnánk, egyszerűen csak megpróbáljuk a nehéz időszakot könnyedebben kezelni. Ha görcsösen próbáljuk a feladatainkat megoldani, akkor abból szenvedés lehet. A görcsösség ugyanis megbéníthatja azokat a képességeinket, amelyek eleve bennünk rejlenek, ám a félelem, az idegesség elfojtja bennünk azt. Amíg meg nem próbáljuk az életünket könnyedebben élni, addig sokkal inkább jellemző lesz életünkben a félelem, az állandó aggodalom.

A legegyszerűbb azt tanácsolni valakinek, hogy ezt a görcsös megfelelni akarást, mindennek megoldását engedje el. Vajon aki ezt tudja másnak tanácsolni, az a saját életében is képes a könnyedségre?

A játékosság nem azt jelenti, hogy gyermetegen viselkedünk, csupán annyi, hogy nem aggódunk mindenen, legyen az valós, vagy kreált. Mert ha akarunk, akkor mindenben találhatunk valami negatívumot, és bármit kezelhetünk rosszként. A társított emlékek és érzelmek is rosszak maradnak. Fordítsuk csak ezt meg! Ha megpróbálunk még a nehezebb helyzetekben is valami pozitívumot keresni, játékosan kezelni, könnyebbé tehetjük az életünket.

A játékosságban is határokat kell szabni, mert annak eredménye az lehet, hogy megbízhatatlan, gyermetegként fognak a körülöttünk élők tartani, ám ez érvényes a komolyságra is. Ahogy a játék is fontos még felnőtt korunkban is, úgy szükséges a komolyság. De ne a túlzott komolyság, mert az kiveszi belőlünk az energiát, kiöl minden bohóságot. Az élet nehézségeinek leküzdését komolyan kell venni, de bele kell vinni némi könnyedséget, ha ép elmével szeretnénk abból kijönni. Kell a játék, a játékosság, az öröm, a könnyed hozzáállás, mert csak így szabadulhatunk meg a terhektől.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)