Jump to content

Karácsony és megbocsátás, egybeforrhat

2018. 12. 22. 19:00

Az ünnepek közeledtével különös késztetést érzünk arra, hogy adakozzunk. Akár idegenek embereknek és menhelyen élő gazdátlan állatokon is igyekszünk segíteni, mert a szeretet nagyon fontos.

A szeretet azonban nemcsak az év utolsó napjaiban fontos, hanem mindig. A szeretet sem azt jelenti, hogy mindig fenékig tejfel minden. Természetesen léphetnek fel félreértések még azokkal is, akiket nagyon szeretünk, ám az ember azért tartja magát olyan nagyra az állatvilágban, mert használja az eszét. Nos, legyen is a helyén az eszünk, de a szívünk is.

Talán mindenki nevében leszögezhetjük azt, hogy haragban lenni egyáltalán nem jó. Az olyan energiákat vesz el, amire alapjában véve nagy szükségünk lenne. A legtöbben nem is viselik jól, ha körülöttük gyűlölet van. Erre a megoldás a bocsánatkérés, a bocsánat elfogadása, a beszélgetés, a szeretet kinyilvánítása lehet.

Sok családban általános, hogy egy-egy családtaggal teljesen megszakad a kapcsolat egy évekkel (akár évtizedekkel) ezelőtti konfliktusnak köszönhetően. Megsérthetnek minket, és megsérthetünk mi is másokat csupán annyival is, hogy nem egyformán látjuk a világot. Családok sokasága él úgy, hogy van egy tüske a szívükben ilyen miatt. Ugyanez felléphet a barátok között is. Az egykor jól működő baráti kapcsolat szinte a semmivé válhat azért, mert valamin összekülönböztek. A munkahelyi le nem rendezett konfliktusok is ellenszenvet szülnek, és az állapot egyre inkább elmérgesedhet, ha azt nem kezelik, amely még a munkavégzést is befolyásolhatja.

Az év vége az elszámolás ideje. Ilyenkor lecsendesedünk. Nemcsak az ünnep, hanem a tél is erre késztethet. Gondolkodj el azon, hogy mi minden történt veled az évben. Mi volt az, ami a legjobb volt 2018-ban? Volt-e olyan, akit megsértettél, és az nem lett rendezve? A harag nem jó, negatív érzés és hasonló energiával jár át minket, de még a környezetünket is.

A boldogság nem azt jelenti, hogy soha semmi negatív dolog nem történhet, azonban, ha jól állunk a nehézségekhez is, akkor könnyebb leküzdeni. Pillanatnyi hangulatunkat a jó és a rossz érzések mennyisége határozza meg. Amelyikből több van, arrafelé billen a hangulatunk is. Olykor nem is kell, hogy mások rosszat tegyenek vagy szóljanak. Elég, ha csak bennünk dúl a negatív érzelem, és akkor minden borúsabban látunk. Ilyenkor könnyebben megsértődünk, de meg is sérthetünk másokat.

Mindennek alapja a szeretet és a megbocsátás. Csakhogy a megbocsátással nem lehet nem megtörténtté tenni dolgokat. Talán közhelynek tűnő, de a karácsony lehet olyan meghitt ünnep, hogy még azokra a személyekre is gondolunk, akik minket megsértettek, vagy mi sértettük meg őket. Nem kell túlreagálni, de néhány bocsánatkérő szó, vagy a megbocsátás kifejezése elég lehet ahhoz, hogy oldjuk magunkban a feszültséget. Mert ez a lényeg. Más érzéseit nem élhetjük meg, azonban a sajátunkkal elszámolhatunk. Egy apró közelítés afelé, akit megsértettünk, sokat könnyíthet szívünk terhén, és talán annak is jobbá tesszük a karácsonyt, akitől bocsánatot kérünk.

A szeretet nemcsak karácsonykor kell, de ez az ünnep az, amikor sokkal könnyebb valaki elé állva bocsánatot kérni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)