Jump to content

Sok, minden vagy elég kell?

2018. 12. 23. 19:00

Mi az, amire vágysz? Vágyak és célok mindig kellenek, mert azok tartanak mozgásban és életben is. Célok nélkül mi értelme lenne az életnek? De vajon mennyi minden kell az eléghez, a boldogsághoz?

Ismerjük azt a mondást, hogy a pénz nem boldogít. Történetek, mesék, filmek szólnak arról, hogy a gazdagok élete nem feltétlenül egyenlő a boldog élettel. Mint ahogy a szegényebb életvitel sem biztosan a teljes boldogtalanságot jelenti.

Csak nézzünk szét a saját életünkben. Vannak vágyaink, amelyeknek legtöbbje viszonylag elérhető. Némi spórolással, ügyeskedéssel, részletre megvásárolható egy-egy tárgy, vagy hitellel kisegítve hozzájuthatunk házhoz, autóhoz és még lehetne sorolni. Aztán kicsikarunk magunkból több munka, több spórolás által valamit, amire már régóta vágytunk. Egy kicsit megnyugszunk, de egy másik cél lép a már beteljesített helyébe. Sosem lesz elég, mindig van valami, amiből nem elég. Nemcsak anyagiakra, és nem csak tárgyakra kell gondolni. Keressük a nagyobb érzelmeket, a több ingert, pláne, ha egyszer már megtapasztaltunk valami jót. Amikor valamelyik vágyunk teljesül, az nagyon jó érzés. De ezt a kellemességet csak rövid ideig érezzük magunkban.

Mint a gyerekek. Vágynak egy játékra, de amikor végre kézhez kapják, az örömük nem tart tovább néhány napnál (és lehet, túlzunk is). Legalábbis nagyon sok esetben. Mert a vágyuk ki lett elégítve. Több kell, más kell. Ez a felnőttek esetében is így működik. A karácsonyi ajándékok bontása a nyakunkon van. Vajon meddig fog gyerkőcünk lobogni az izgalomtól és a vágytól? Talán sokkal tovább, ha az ajándékokhoz jó élményeket is társítunk. Gondolunk itt a közös ajándékbontásra, az együtt játszásra és nemcsak karácsonykor, hanem utána is.

Csakhogy ez nemhogy felfokozna és motiválna arra, hogy újabb vágyainkat valósítsuk meg, hanem akár el is tompíthat, lebéníthat. Mert ha az, amire vágyunk felszínes, magamutogatással, mással való versengés miatt fontos, akkor nem feltölt, hanem bezár saját börtönébe. Ha el is érjük a még többet, talán azt észre sem vesszük, mert annyira jelentéktelen. Semmi pluszt nem adott annak ellenére, hogy vágytunk rá.

Nézz csak körül otthonodban! Már akkor gazdag vagy, ha kimondhatod, hogy van otthonod. Szerető család és barátok vesznek körül? Igazán gazdag vagy! Céljaid elérhetők és lelket melengetők? Azért vágysz annak megvalósítására, mert a lelkednek egy darabja van benne? Gazdag vagy. Ha nem csak a magamutogatás, nem csak a másnak való megfelelés, a dicsekvés miatt vágysz tárgyakra, ingerekre, érzésekre, akkor elégnek kell lennie annak, amid éppen van. Mert az elég is. A boldogsághoz és az eléghez nem kell sok, csak azzal legyél elégedett, amid van.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)