Jump to content

Nincs bocsánat(kérés)

2018. 12. 28. 19:00

Minden szülő jóravaló, a társadalom hasznos tagjává szeretné gyermekét nevelni, aki nemcsak a világnak adna sokat, de saját maga is jól érezi magát a bőrében és az életében.

Az otthoni közeg az első és legközvetlenebb, ahol a gyerekek nevelését végezzük. Megtanulnak járni, beszélni, viselkedni. Erre épül rá az oktatási intézmények tanító és nevelő tevékenysége. Lépésről lépésre tanítjuk meg gyerkőceinknek azokat a társadalmi és egyéb szabályokat, amelyek betartásával, sokkal könnyebb lesz boldogulniuk az életben. Természetessé válik számukra, hogy ha idegen helyre lépnek be, akkor köszönnek, mint ahogy megköszönik azt is, ha kapnak valakitől valamit. Megtanulják azt is, hogy ha nem úgy sikerül valami, mint szeretnék, és ezzel akarva vagy akaratlanul is ártottak másnak, akkor bocsánatot kérnek.

Míg nagyon sokaknak nehezen meg a bocsánatkérés, addig mások meg úgy szórják ezt a szót, mintha nem értenék jelentését.

A bocsánatkéréssel óvatosan kell bánni. Fontos, hogy be tudjuk vallani magunknak és mások számára is, ha hibáztunk, azonban mindenki hibáját nem szabad magunkra vállalni. Vannak ugyanis olyan helyzetek, amikor mi érezzük magunkat kényelmetlenül más könnyelmű, meggondolatlan szava, tette miatt. Mi vagyunk azok is, akik helyettük bocsánatot kérünk. Teljesen helyénvaló cselekedet, ha bocsánatot kérünk valakitől azért, mert szavainkkal, tetteinkkel megbántottuk, de ne vállaljuk magunkra bűnként, ami nem is az, mint ahogy mások hibáját sem szabad.

Bölcs dolog és olykor merészséget is igényel, hogy oda tudjunk állni bárki elé, akit megsértettünk. Egyáltalán nem szükséges bocsánatot kérni másoktól azért, mert valakin épp nem tudsz segíteni. Tudod, még ha igazán segítő szándékú ember is vagy, olykor neked is szükséged lehet pihenésre, vagy időre, és van, hogy energiád, lehetőséged sincs arra, hogy máson segíts. Ne kérj tehát bocsánatot azért, mert épp nem vagy abban a helyzetben, hogy mást kisegíts bajából. Földre szállt angyalként is meg kell tanulni nemet mondani.

Mindenkinek megvan a saját élete, és nem egyformák az igények. Azért se kérj bocsánatot, ha egy nagyon jó programlehetőség (barát, családtag szerint) van kilátásban, de te a csábításnak ellenállva, inkább nem mész el. A nemet mondás gyakorlása plusz olyan időket adhat neked, amit ténylegesen magadra, vagy családodra fordíthatsz. Vannak események, amelyekhez nincs az embernek kedve, mégis kötelező a megjelenés, de amihez nincs kedved és nem is muszáj, az alól mentsd ki magad. Ne legyél saját magad ellensége.

Érzelmeink hatással vannak a napjainkra. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapotban van az ember lelke, de ez is olyan, amiért nem kell bocsánatot kérni. Ha a szomorúságodból adódóan vagy dacos mással, esetleg csúnyán oda is szólsz valakinek, az más. Azért illő bocsánatot kérni, de csak azért, mert te rossz vagy épp jó kedvű vagy nem tartozol bocsánat kéréssel.

Mint ahogy a múltad miatt sem kell bocsánatot kérni. Az életed része, ami már lezajlott. Születhettek rossz döntéseid, történhettek negatív dolgok a te ráhatásod nélkül is, aminek mégis szenvedő alanya voltál. Az már a múlt. Mára már nem változtathatsz semmin.

A családod, a párod miatt sem kell szabadkoznod. A családunkat nem választjuk meg, így emiatt értelmetlen is bárki előtt mentegetőzni. A párodat viszont te engedted az életedbe, és ha neked megfelel, csakis ez számít annak ellenére, hogy más mit gondol.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)