Jump to content

Jó a sírás után

2018. 12. 29. 17:00

Gyermekkorban nagyjából egyforma arányban sírják el magukat a fiú és a lány gyermekek, de ahogy nőnek, ezt az arány egyértelműen a nők javára billen.

A lányok között eleve több a sírós, és még inkább felfokozódik a sírás mértéke, amikor a nőből édesanya lesz. Amikor az első mosolyt ejti meg a baba az anya felé, az is könnyhullatást eredményezhet, mint ahogy az első lépések megtétele, az első szó (pláne, ha az az anya) hallatán, és lényegében bármi oka lehet a sírásnak. Egyértelmű, tudjuk magunkról, hogy nemcsak akkor sírunk, amikor bánat ér minket. A boldog pillanatok ugyanúgy előcsalhatnak a szemeinkből könnyeket.

A karácsony és az év vége annak is lehet az ünnepe, hogy odahaza bekuckózva végiggondoljuk, hogy mi minden történt velünk az elmúlt évben. A szeretet ünnepe mindenkiből előcsalogathat mélyebb érzelmeket. Természetesen nemcsak ezekben a napokban kell szeretni, de végre meghitt pillanatok adódnak arra, hogy a szeretteinkkel együtt lehessünk. A nők számára ez már elegendő ok lehet egy kis sírásra. Rég nem látott családtagok, igazán meglepő és régóta vágyott ajándékok, lánykérés és igen mondás, bármi lehet annak oka, hogy sírjunk, és karácsonykor ezeknek a lehetőségeknek a száma megsokszorozódhat. Az ünnepi időszak arra is lehetőséget ad, hogy pihenjünk kicsit. A csatornákon sorra adják a jobbnál jobb, általában karácsonyi témájú filmet, amelyek között bizony sok romantikus film is feltűnik. A filmek nézése is elérheti a lelkünket és sírás lehet a vége.

Érezted már úgy, hogy egy film nézése közben könnyhullatás után olyan, mintha a lelked kicsit megkönnyebbült? Azt is érezted már, hogy egyszer csak a semmiből rád tört a sírhatnék, talán az okát sem tudtad, hogy miért, de az alapos bőgés után jobban érezted magad? Nos, a szomorúság érzete nem mindig negatívan hat ránk. Egy kiadós sírás ugyanis úgy hathat ránk, mintha minden, ami eddig gondot okozott volna, az megoldódott. Ez nem így van, semmi érdemi változás nem történt, hiszen a síráson kívül semmit nem tettünk. Vagy mégis? A bőgés ugyanis olyan, mintha gyógyítana.

A sírás lényegében nevezhető fájdalomcsillapítónak is. Ezért van az, hogy ha egy szomorú filmet nézünk, amely megríkat, utána mégis jobban érezhetjük magunkat. Talán azért is van ez így, mert a filmbeli történet ugyan megérintett, valamennyire át is éltük, éreztük, mégsem velünk történt meg, és ez megnyugtató. De maga a sírás is jót tesz, mert a lelkünk egyensúlyba kerül a könnyejtéssel. A tragikus, megható filmek nézése során a szervezetünkben endorfin termelődik, amely a fájdalom csökkentésében veszi ki a szerepét. Az endorfin akkor termelődik, amikor fájdalmat érzünk, legyen az lelki vagy fizikai, és így képes hatni is.

Nemcsak az ünnepek alkalmasak arra, hogy az érzelmeink felfokozódjanak. A nők (egyes nők) lényegében bármikor tudnak sírni, ha valami annyira meghatja őket. A sírás a fájdalomcsillapítás és a lelki egyensúlyba hozás eszköze, nem véletlenül gyakoroljuk annyit.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)