Jump to content

Szerencsés új évet kívánunk!

2018. 12. 31. 19:00

A mai világ embereit már kevésbé befolyásolják a babonák, mert ma már nagyobb ismeretekkel és tudással rendelkezünk, és még laikusként is több információhoz juthatunk az internet segítségével.

 

Vannak azonban olyan alkalmak, amikor a modern kor és felfogás ellenére is éltetünk bizonyos hagyományokat, babonákat. Családi hagyományokat elevenítünk fel évről évre és az utódaink számára is megmutatjuk, beleszoktatjuk őket.

Egyes napokhoz különösen úgy állunk hozzá, mintha másabbak lennének a többinél. A szilveszter éppen egy ilyen. Az év utolsó napja sokak számára jelenti a bulizást, szórakozást, táncos, zenés mulatságot. A szórakozást azonban csak úgy lehet bírni, ha energiát is viszünk be a szervezetbe, ezért minden szilveszteri mulatság alapját jelentik a finomabbnál finomabb fogások.

Az év utolsó napját méltón szeretnénk elbúcsúztatni, és ezzel együtt úgy szeretnénk magunk mögött tudni, hogy az új évben csakis jóra számítunk. Szilveszter napját különlegesként tartjuk számon, és az éjszakától is sokat remélünk.

A boldog, gazdag új év érdekében számos hagyományt felelevenítünk azért, hogy meg is valósuljon a szerencse. Minden nemzetnek megvannak az olyan gasztronómiai fogásai, amelyektől szerencsét, gazdagságot, boldogságot, jólétet remélnek.

A magyar gasztronómia kedveli a halat, de a szilveszteri finomságokhoz nem tartozik. Azért nem, mert ugyan egészséges és finom alapanyag a hal húsa, de a halak gyorsan úsznak, így ha szilveszterkor halat eszünk, úgy a szerencsénk is hamar elúszhat. Más országokban azonban kedvelt ételek óév búcsúztató napján is szívesen fogyasztják. A halpikkelyek számát összefüggésbe hozzák a gazdagsággal.

A hazai szerencsehozó szilveszteri ételek közé azok tartoznak, amelyek apró szeműek és kerekek. Az év utolsó napján így szívesen fogyasztunk borsót, lencsét, babot, rizst. Az újév első napján nagyon sokan készítenek lencséből készült ételeket, bízva a gazdagságban.

A káposzta nemcsak kedvelt zöldségünk, de szerencsehozó is, legalábbis Amerikában. A káposztalevelek a papír dollárra emlékeztetnek, ezért a káposztát, és minden zöld levelű ételt szívesen fogyasztanak szilveszterkor.

A bármikor fogyasztható fánk nálunk is kedvelt finomság, akárcsak szerte a világban, de a szilveszterkor is sok országban az asztalra kerülhet. Nálunk ugyan inkább később, a farsangi időszakban fogyasztott édesség, Görögországban azonban még érmét is rejtenek a fánkba, és aki rátalál arra, az szerencsében bízhat az új évben.

Ahogy a magyarok a halat sem fogyasztják az utolsó napon, mert azzal elúszik a szerencse, úgy a szárnyasokat sem érdemes fogyasztani, hogy nehogy elszálljon. A vadételek evésével a jólét és a boldogság elfuthat. Hogy ne bízzuk a véletlenre jövő évi szerencsénket, érdemes sertéshúsból készült ételeket készíteni és enni. A malac amúgy is szerencsehozó szilveszteri jelkép, és annak húsa is az, így a sültek valamint a virsli igazán kedvelt étele a hazai szilveszteri fogásoknak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com, pexels.com)